Mattilsynet har funnet hundeflått på hunder fra Sør-Europa, og advarer nå mot hunde-import. Foto: Terje Pederen/Illustrasjonsfoto

Advarer mot gatehunder

Mattilsynet advarer mot å importere hunder fra Sør-Europa etter funn av brun hundeflått, tungeorm og hjerteorm.
Publisert 11.05.2012 kl 17:40 Oppdatert 11.05.2012 kl 17:53

Tips en venn på e-post:Forrige uke gikk tilsynet ut og advarte mot å innføre gatehunder fra Romania til Norge, etter funn av tungeorm. Denne uka har de gjort ytterligere funn av smittebærerne på importerte gatehunder.

Nå oppfordrer mattilsynet alle med hunder importert fra Sør-Europa om å få disse undersøkt hos veterinær.

– Vi advarer på det sterkeste mot å ta med seg hunder fra Romania og ellers i Sør-Europa. Huseiere som har tatt med seg hund til Norge må være sitt ansvar bevisst, sier Kristina Landsverk i Mattilsynet.

Mattilsynet vil vurdere tiltak for å stramme inn på grensekontrollen innenfor det gjeldende regelverk. Hunder som ikke har godkjente pass vil ikke få slippe gjennom kontrollen.

– Hunder uten godkjente pass vil bli satt i karantene. Oppholdet kan bli både langvarig og dyrt for hundeeieren. Dersom eieren ikke vil betale for dette, blir hunden returnert til det landet den kom fra eller den vil bli avlivet, sier Landsverk.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) er bekymret for utviklingen.

– Hunder som blir smuglet over landegrensene eller tas hit lovlig, med ukjent helsestatus, kan ha med sykdommer som er farlige både for dyr og mennesker, sier Brekk. (ANB-NTB)

På forsiden nå


Hva har denne blitt brukt til?

En turgåer fant to merkelige kuler i fjæra på Fredvang. Han lurer på om noen av Lofotpostens lesere kan hjelpe han med hva disse er blitt brukt.

Der det er hjerterom...

Hva med et insektshotell?