På Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes kan man ta ned større fly enn på småflyplassene i Lofoten. Foto: Hugo Johansen

Nytt liv i navnedebatten

Flyplassen på Evenes ble i 2008 markesført som "Lofoten international Airport", men lokalpolitierne i Lofoten satte en stoppe på dette. Nå blåses det igjen liv i navnedebatten.

Bør Evenes markedsføres som hovdflyplassen i Lofoten i utlandet? Diskuter er igang!

Marianne Steffensen Kielland
Marianne Steffensen Kielland Profil E-post
Publisert 27.09.2011 kl 17:00 Oppdatert 06.10.2011 kl 15:02

Tips en venn på e-post:


...
Lofotpostens sjefsredaktør og adm. dir. jan Eivind Fredly, mener Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes bør markedsføres som Lofoten International Airport. Foto: Marianne S. Kielland

I en leder i Lofotposten skriver redaktør Jan Eivind Fredly at Lofoten starter på Evenes, og dro med det i gang en navnedebatt som har ligget stille ett par år.

«Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes» ble i 2008 markedsført som «Lofoten International Airport» under verdens største reiselivsmesse i Malaysia.

Navnet ble hyllet av reiselivsnæringen i Lofoten, men ble umiddelbart krevd avlivet av lokalpolitikere i Lofoten, som følte at lokalflyplassene i Lofoten ble truet av det internasjonale navnet på Evenes.

Motstanden fra lokalpolitikerne i Lofoten endte med at Avinor skrinla å markedsføre Evenes som «Lofoten International Airport».

Ny charterrute

Grunnen til at navnet igjen kommer opp, er at reiselivsaktører i Lofoten og Vesterålen har gått sammen for å skaffe flere turister til Lofoten ved bruk av charterfly til Evenes. Målet er 40 fly årlig - tilsvarende 6000 turister - i 2014.

I en papirutgave av Fremover har narvikavisa tatt tak i saken.

- Samarbeidet, slik det er skissert, gir både flere turister inn til øyriket Lofoten og Vesterålen, men også et nytt tilbud til lokalbefolkninga i storregionen Hålogaland, sier redaktør i Lofotposten Jan Eivind Fredly til Fremover.

Skivebom

Fredly mener det var og er total skivebom å dra «Lofoten International Airport» inn i en debatt om framtiden til de lokale kortbaneflyplassene i Lofoten.

- Det er interessant å se at aktørene i næringa hever seg langt over de politiske kranglene, og etablerer et samarbeid med flyplassen på Evenes som naturlig midtpunkt, sier redaktøren.

Lufthavnsjef Martin Berntzen på Evenes har ikke glemt Lofoten.

- Politikerne i Lofoten henvendte seg til Avinor sentralt for å få skrinlagt bruken av «Lofoten International Airport». Jeg ble bedt om å legge ballen død, sier lufthavnsjef Martin Berntzen på Evenes til Fremover.

- Må modnes

Og Berntzen fulgte ordren. Nesten.

- Vi har jo pyntet opp flyplassen med et stort bilde av Lofotveggen. For meg er heller ikke navnet lagt helt dødt, innrømmer Berntzen, som mener navnet må modnes.

- Først må det ryddes opp i Lofoten. Når det er gjort tar jeg gjerne opp spørsmålet igjen, sier Berntzen, som legger til at han stadig får spørsmål fra reiselivsnæringen i Lofoten om når navnet vil bli innført på Evenes.

Synes du Evenes Lufthavn bør markedsføres som Lofoten International Airport? Diskuter i kommentarfeltet under!

På forsiden nå


...

– Fornuftig kombinasjon

– Bygg gangvei når ny vannledning skal legges på Ramberg.

...

- Jeg har lyst på nye utfordringer i politikken

SV-politiker Mona Fagerås er foreslått på tredjeplass for Nordland SV til fylkestingsvalget.

...

Lofoten BBL flytter med til nytt leilighetsbygg

Hotel Aurora blir 23 boliger

...

Nostalgi mellom permene

Et bredt spekter av lokale historier gjør denne årboka til et minnerikt julegavetips.