1. mai var det solidaritetsgudstjeneste i Stamsund kirke, og bekransning av bautaene som står ved kirken. Ved den første bautaen som står til minne om de fallende under frihetskampen 1940–1945 holdt Kenneth Grav tale for å hedre de fallende. En av personene som har navnet sitt inngravert på bautaen, og som Grav pratet om var Arne Eliassen fra Helle.

– Etter Lofotraidet for over 75 år siden valgte 26 menn fra Stamsund å dra til England for å verve seg. Ellingsen meldte seg med engang til tjeneste og reiste fra Stamsund. Han var en del av marinen, og på bautaen står det at han var en artillerimatros. Han kom fra en familie med ti søsken, og det var ingen i familien hans som visste hvordan det hadde gått med han før krigen var over, sa Grav.

Les også: 113-helt kommer til 1. mai-arrangement: – Han er en veldig engasjert kar

På sin plass

Grav forteller at dette ikke er hans første tale, og at han tidligere har forsket i livene til flere av dem som har navnet sitt på bautaen.

– Ellingsen kommer fra en familie som mange kjenner. Systemet den gangen straffet familien til de som valgte å verve seg, faren til denne mannen var for syk, og de valgte derfor å straffe broren, forteller Grav.

– Jeg synes det er på sin plass å hedre disse menneskene på en slik dag. Her i Stamsund henger kirka sammen med arbeiderbevegelsen fra gammelt av. Vi har hatt mange flinke prester som har jobbet tett med arbeiderbevegelsen, sier Grav.

Les også: Muthtaiyah (49) er sjokkert etter angrepene i hjemlandet Sri Lanka

12 mennesker fra Stamsund

Det var 12 mennesker fra Stamsund som falt under krigen og har navnet sitt inngravert på bautaen.

– En av de var Astrid Johansen, som ble skutt ved kaia i Stamsund. Hun var i tenårene da det skjedde, forteller Grav.

Den andre bautaen utenfor kirken er reist av distriktsfiskerlaget til minne om fiskerne fra Hol, omkommet på havet. Denne bautaen ble også bekranset etter gudstjenesten.

Prest i Stamsund og Valberg, Gunnar Már Kristjànsson, brukte preken på å snakke om solidaritet og verdiene vi gir til barna. Han mener det er viktig uansett religion eller hvor man er i samfunnet at man markerer 1. mai.

– Alle hører til i denne kampen. Da er det viktig at også kirken engasjerer seg og det burde det være for alle, sier han.

Les også: Lager festival med knallhard samtids-scenekunst