Gå til sidens hovedinnhold

125 års arbeid for et landbruk over hele landet

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi gratulerer Lofotposten med 125 års drift i år. Ca 1 måned etter at Lofotposten gav ut sin første avis gikk bønder i Norge sammen og stiftet Norsk landmandsforbund som seinere ble Norges bondelag. I dag (6.februar) kan Norges bondelag markere 125 års arbeid for et bærekraftig landbruk drevet og eid av lokale bønder. Vestvågøy bondelag, som er bondelaget for Vestlofoten, er stolt over å være en del av denne tradisjonen. For 125 år siden var flertallet av innbyggerne i Lofoten avhengig av jordbruk og fiske for å overleve. Fiskarbonden utnyttet de mulighetene som fantes, høstet av havet når det gav utbytte og drev jorda med dyrking og husdyrhold for å skaffe mat til seg og sine. Fortsatt er jordbruk og fiske viktige næringer i Lofoten.

Verdiskapingen i jordbruket i Vestlofoten er beregnet til 62 millioner kroner (NIBIO, 2020). Det er vesentlig at det legges til rette for fungerende importvern for de landbruksprodukter som kan produseres i Norge. Det er å utnytte egne ressurser for å sikre matforsyningen er en god forsikring. Sammenligninger med andre land viser at vårt landbruk hevder seg på kvalitet og miljø, og næringen jobber systematiske for å bli enda bedre. Diskusjonen om å «bytte» eksportmuligheter for fisk med import av landbruksprodukter fremmer ikke den totale matproduksjonen i Norge og i verden. Fiskerinæringen i Lofoten har lange tradisjoner med eksport, ja helt fra vikingetid. Mens mange landbruksvarer ble importert. Bondelaget har over år jobbet for at de ulike deler av landet skal kunne produsere den maten som klima, jordsmonn og topografi gir mulighet for. Dette har gitt oss en landbrukspolitikk der det forhandles om rammebetingelser for landbruket hvert år under jordbruksoppgjøret. Skal nye generasjoner se en fremtid i landbruket er det vesentlig at det gies mulighet for en årslønn for oss bønder på linje med industriarbeidere.

Lofotposten har siden starten hatt fokus på fiskeriene, og bruker naturlig nok mye spalteplass på denne næringen fortsatt. Men Lofotposten er en av de avisene i Nordland som ofte har reportasjer fra landbruket, noe som forteller mye om hvor viktig denne næringen er for regionen vår.

Bondelaget feirer 125 år i disse dager. Vi vil med dette hedre alle bønder som står på for å sikre åpne kulturlandskap, lokalprodusert mat og tar vare på kunnskap og tradisjoner.

Kommentarer til denne saken