Vestvågøy kommune tar diskusjonen om borgertoget, og 17. mai på Leknes videre.

- I fjor ble det en diskusjon om det skal være motoriserte kjøretøy i borgertoget. Jeg svarte at vi ønsker et så bra tog som mulig, men at det bare er å komme med ideer og innspill, sier kulturkonsulent Trond Handberg i Vestvågøy kommune.

Førstkommende torsdag inviteres derfor alle som kan krype og gå til et åpent møte om veien videre. Mens 6. klasse ved Leknes skole har formiddags-arrangementet i Lofothallen, har kommunen ettermiddags-arrangementet med borgertog og taler på rådhusplassen på Leknes.

Hva forventer du av 17. maiarrangementer på ditt hjemsted? Bli med på spørreundersøkelsen nederst i saken!

- Er det riktig at 6. klasse arrangerer 17. mai?

Varaordfører Anne Sand sier møtet handler om å si sin mening, og komme med innspill om hele 17. mai-arrangementet.

- Det gjelder alt; arrangementet på rådhusplassen - og toget. Russen har fått begrensninger i bruken av kjøretøy. Vi ønsker også innspill på togruta. Så er det lengden på arrangementet. Skal vi legge det innendørs? Skal vi ha underholdning, og eventuelt hvilke underholdning, spør Sand.

Det stopper ikke der.

- Arrangementet i Lofothallen på Leknes begynner å bli veldig stort. Er det rett at 6. klasse ved Leknes skole har arrangementet, spør hun.

Vil at flere går i borgertoget

Handberg har fra kommunens side hatt en hånd på ettermiddagsarrangementet de senere årene. Han kunne tenke seg å stramme inn.

- Vi skulle hatt et mer strømlinjeformet arrangement. Kanskje kortere tid mellom innslagene. Vi tenker også å se på rekkefølgen, og innholdet, sier han. og spør:

- Skal vi ha underholdning? Hvilken type underholdning?

Samtidig vil han ha flere med i borgertoget.

- Jeg skulle ønske flere kunne være med å gå, i stedet for å stå og se på. Og at flere lag og foreninger stiller med faner, sier han.

Se bildene fra årets borgertog:

Bildeserie

Russe- og borgertoget på Leknes i bilder

- Lær av russen; gjør det litt artigere

Årets russepresident, Dina Olavsen, skjønner hvorfor russen har fått begrensninger når det gjelder bruk av kjøretøy.

- Vi kan ikke ha traktorer fordi ungene springer ut i veien. Det er skummelt. Det er jo ikke russen, men foreldrene som må passe på barna sine, sier hun.

Når det er sagt; Olavsen trekker fram årets togsjef.

- Vi hadde en veldig kreativ togsjef. Jeg vil anbefale neste års russ om også å være kreative, sier hun.

Det gjelder ikke bare russen.

- Kanskje kan ettermiddags-arrangementet inkludere alle som kommer på rådhusplassen? Ha en aktivitet eller konkurranse hvor alle blir med. I toget kan det kanskje være en kåring av beste plakat eller utkledning. Det er gøy. Lær av russen, og gjør det litt artigere, sier Olavsen.

Les også: Russen tok opp gammel tradisjon på Leknes

Møtet torsdag kveld holdes i kommunestyresalen på rådhuset på Leknes.

Baker 125-150 kaker...

...samt gjærbakst, og smører rundstykker og snitter.

Årets 6. klasse er fornøyd med årets arrangement, og mener det som har blitt en bedre fordeling av oppgaver gjør det mulig å fortsette ordningen.

- For tre-fire år siden vedtok Foreldreutvalget (FAU) ved skolen, at 5. klasse skal hjelpe til med kakebaking. Nå har også 8. klasse fått ansvar for loddsalget. Slik at nå fungerer det fint, sier foreldrekontakt Elin Skulbru.

I år stilte omtrent alle foreldre/ foresatte i både 6., og 5. klasse.

- Vi baker 125-150 kaker, pluss har smurte rundstykker og gjærbakst. Nesten alle bidro. I år ble det litt igjen, men såpass må det være, sier foreldrekontakt Ann-Elisabeth Hansen.