Han ble skutt ned over Tyskland i 1943. Nå har museet sikret seg frakken til den norske helten.

NORDAHL GRIEGS FRAKK: William Hakvaag har sikret seg kapteinsfrakken som krigskorrespondent og dikterikon Nordahl Grieg hadde i sitt eie da han ble skutt ned over Berlin i desember 1943. Foto: John-Arne Storhaug

NORDAHL GRIEGS FRAKK: William Hakvaag har sikret seg kapteinsfrakken som krigskorrespondent og dikterikon Nordahl Grieg hadde i sitt eie da han ble skutt ned over Berlin i desember 1943. Foto: John-Arne Storhaug

Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg tror ikke det fantes så mye etter Nordahl Grieg. Men her er frakken hans.

DEL

William Hakvaag og Lofoten Krigsminnemuseum har i disse dager sikret seg et scoop som vil vekke stor oppsikt; kapteinsfrakken til det norske forfatterikonet og krigskorrespondenten er på plass i museumsbygningen i Svolvær.

Siste tur

Dikteren, kjent for blant annet «Til ungdommen», endte sitt liv som krigskorrespondent i en Lancaster bombemaskin som 2. desember 1943 ble skutt ned over Berlin. På basen i engelske Binbrook ble han kjent med en norsk flyger. Vedkommende hadde lovet Nordahl Grieg å ta vare på hans eiendeler i tilfelle noe skulle skje ham.

Og deriblant en frakk?

– Ja, og så vidt jeg vet er frakken det eneste som flygeren hadde med seg tilbake til Norge ved krigens slutt. Den ble stuvet bort på et loft til mannen døde på 1980-tallet. Deretter har frakken vært i sønnens eie, inntil jeg klarte å sikre meg frakken via en bekjent av flygerens sønn, sier William Hakvaag.

Les også:  Har tegninger som angivelig er laget av Adolf Hitler.

Hoem/Skjeldal

Det lyktes ikke Lofotposten mandag å komme i kontakt med Edvard Hoem og Gudmund Skjeldal som begge har skrevet biografier om Nordahl Grieg.

– Jeg har skjekket alle sider, slik jeg alltid gjør når nye gjenstander kommer i vårt eie. Og alt viser at frakken virkelig er fra Nordahl Grieg, sier Hakvaag.

Hva kjennetegnet Grieg?

– Nest etter kongefamilien var han nok den mest sentrale av alle nordmenn under krigen. Så tidlig som i 1934 holdt han på å rote seg bort da han flyttet til Sovjet, fikk seg sovjetisk kjæreste og uttalte at han ikke så noe unormalt i det som skjedde. Her hjemme oppfattet mange Nordahl Grieg som om at han ga stalinismen legalitet – og med rette; Grieg fremsto som antiimperialist, stalinst og forsvarer av Moskvaprosessene, sier William Hakvaag.

Denne posisjonen unnskyldte Edvard Hoem langt på vei i sin Grieg-biografi i 1989, mens Gudmund Skjeldal fremstiller Nordahl Grieg som en politisk kamelon.

Les også: Krigens ukjente sider i Lofoten

Ble nasjonalhelt

Hakvaag mener slike sider ved Nordahl Grieg setter hans liv i perspektiv:

– Da det stundet mot 1940 og krigsutbrudd, hersket det ingen tvil om hans nasjonale ståsted for Norge. Gang på gang våget han livet. Han var en idealist som brant for småfolkets kår, noe som fremgår i hans omfattende diktning, sier museumssjefen.

Nordahl Grieg deltok blant annet i det vågale spillet med å bringe den norske gullbeholdningen i sikkerhet.

Les også: Da «Hamburg» ble senket

Gulltransporten

– Gullet ble lastet om flere ganger på turen fra Oslo, nordover kysten fra Molde, Helgelandskysten og til Svolvær – hvor skøytene ble liggende i ett døgn før både de og gullet forsvant over til Amerika. At dette ble mulig, kan vi takke oberst Birger Eriksen fra Moskenes for. Det var som kjent han som ga ordre om å senke Blücher. Dermed fikk vi nødvendig forsprang på den tyske okkupanten, sier Hakvaag.

Han kan berette om en annen ukjent side av Nordahl Griegs liv, som var 40 år da han døde over Berlin:

– Han hadde faktisk flere relasjoner til Svolvær. Før 2. verdenskrig ble han kjent med et blad Skjeseth under den spanske krigen, og var på besøk i Lofoten. Den andre relasjonen var spesiell, sier Hakvaag og fortsetter:

– Farlig barbermaskin!

– Da Nordahl Grieg skulle dra med en fraktebåt over Nordsjøen til Island for å skrive om flygerne på sjøflyene, delte han lugar med Harald Paulsen fra Svolvær – ansatt på Lofotkraft i alle år. Paulsen hadde anskaffet seg nyvinningen elektrisk barbermaskin. Da han skulle barbere seg, grep Nordahl Grieg resolutt inn. Paulsen fikk ikke lov å sette den i sving siden vibrasjonene kunne registreres av ubåter, hevdet Grieg.

Hvordan vil frakken passe inn ved krigsminnemuseet?

– Nordahl Grieg var en frihetsdikter, hadde en sterk tilknytning til 2. verdenskrig – i frontlinjen. Klart han passer inn hos oss, sier William Hakvaag.

Smakebiter fra boka "De utrolige bildene" av William Hakvaag:

Artikkeltags