28 personer omkom i fritidsbåtulykker i fjor

Artikkelen er over 1 år gammel

Sjøfartsdirektoratet registrerte 28 dødsfall knyttet til bruk av fritidsbåter i 2019.

DEL

Det er fire personer mer enn året før.

– Etter fjorårets nedgang i ulykker er det trist å se at kurven igjen peker oppover. Vi nærmer oss de siste 19 årenes gjennomsnittstall som er 32 omkomne i året. Sjøfartsdirektoratet har en nullvisjon om at ingen skal miste livet ved bruk av fritidsbåt. Vi vil derfor, i samarbeid med andre, intensivere det forebyggende arbeidet for å prøve å påvirke utviklingen, sier seksjonssjef for fritidsfartøy i Sjøfartsdirektoratet, Petter Andre Søreng, i en pressemelding.

Flest menn

De fleste som omkom var menn, 27 av 28 omkomne. Gjennomsnittsalderen var 51 år, og den yngste av de var 20 år.

- I de aller fleste ulykkene har den omkomne på en eller annen måte havnet i vannet. I ti av tilfellene har båten kantret, men mange av ulykkene (12) skyldes fall over bord uten at fartøyet er skadet eller har kantret. Slike ulykker skjer for eksempel ved trekking av garn, stangfiske eller som følge av at en får tau i propellen. Fire av de omkomne falt i vannet når de var på vei om bord eller til land, mens båten lå til kai, skriver Sjøfartsdirektoratet.

Fire personer omkom som følge av grunnstøtinger. Alle ulykkene skjedde på nattetid.

Over halvparten av de omkomne manglet flytevest. I fire av dødsulykkene er det uvisst om flytevest ble brukt eller ikke.

– Vi ser at folk generelt er blitt flinkere å benytte flyteutstyr, men ulykkestallene viser likevel at for mange velger bort dette enkle og gode sikkerhetstiltaket. Bruk av flyteutstyr kunne utvilsomt ha hindret flere av dødsfallene i 2019. Det er også viktig at alle sørger for å ha utstyr som gjør det mulig å varsle hvis de kommer ut for en ulykke, sier Søreng.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken