– Vestvågøy kommune ønsker å få vite om helsepersonell som befinner seg i kommunen vår, som ikke er i ordinær jobb. Dette fordi det kan bli behov for flere som kan bidra innenfor helse og omsorg. Vi ber derfor de som kan bidra på et senere tidspunkt registrere seg, heter det på kommunens hjemmeside.

Torsdag forteller beredskapskoordinator i kommunen, Sigve Olsen, at nærmere 60 personer har registrert seg siden mandag.

– De som har registrert seg har veldig ulik bakgrunn. Noen er pensjonert, noen har gjort dette i gamle dager, noen jobber i andre stillinger, og noen er studenter. Det er mange som vil bidra hvis det blir nødvendig. Jeg synes responsen er god, sier Olsen.

At så mange har registrert seg gir kommunen mulighet til – hvis det skulle bli nødvendig – å plukke ut de som kan bidra best.

– Vi vet ikke hvordan dette vil utvikle seg videre. Kanskje må ordinært helsepersonell i karantene. Derfor forsøker vi å bygge opp en buffer. Vi håper selvfølgelig at ting går bra, og at vi slipper å bruke noen av dem som har registrert seg, men det kan vi ikke være sikre på. Vi markedsfører derfor dette jevnt og trutt, og det drypper inn flere registreringer om dagen. Det synes vi er bra, sier han.

Også Vågan kommune ønsker å komme i kontakt med frivillige i kommunen, som kan bidra med oppgaver i tiden fremover. Tirsdag gikk kriseledelsen ut med en pressemelding hvor de ber frivillige lag, foreninger og enkeltpersoner om å ta kontakt.

– Onsdag hadde 25 personer som er klare til å bidra registrert seg. Det kommer i tillegg til Røde Kors og Sanitetsforeningen som vi har stående avtaler med. Vi må forberede oss på at vi får en økning i smittebelastningen. Vi ønsker at flere registrerer seg, slik at kommunen har mulighet til å koordinere innsatsen etter behov. Jeg oppfordrer alle de som har meldt seg i ulike grupper på Facebook om å også registrere seg hos kommunen, slik at vi kan ta kontakt når behovet melder seg, sier kommunalsjef i Vågan, Torbjørn Ollestad.