Ifølge kommunikasjonssjef i Nordland fylkeskommune Anna Brandal, har tallet på antall elever med tilbud om skoleplass i Nordland økt med 539, til 8269 elever totalt etter andre inntak.

– Jeg er svært godt fornøyd med at så mange har fått tilbud, og spesielt at andelen som får førstevalget sitt innfridd er så stort, sier fylkesråd for utdanning og kompetanse, Elin Dahlseng Eide i en pressemelding.

Andelen som har kommet inn på førsteønsket sitt har ifølge Brandal økt fra 88,2% ved første inntak til 91,6% ved andre inntak.

Høyeste andel på yrkesfag på mange år

Nordland har den høyeste andelen i landet som fortrekker yrkesfag over studieforberedende.

I år har 60% fått tilbud om plass på yrkesfag, samtidig som 40% har fått plass på studieforberedende, av de som har fått tilbud om studieplass på vg1.

Dette er ifølge Brandal den høyeste andelen på yrkesfag på mange år. Til sammenligning lå andelen på 52 og 55 prosent på midten av 2000-tallet.

– Det er viktig at arbeids- og næringslivet i Nordland får nok arbeidskraft, og da er det positivt at mange velger yrkesfag. Samtidig vet vi at det er mangel på arbeidstakere med høyere utdanning, og derfor skulle vi gjerne sett at det var litt bedre balanse mellom de to retningene, sier Dahlseng Eide.

245 uten ungdomsrett

Grunnet god kapasitet har det også blitt tatt opp 245 elever uten ungdomsrett under årets opptak, ifølge Brandal.

Dette er elever som er over 18 år, og som kanskje kan ha blitt permittert under koronapandemien eller ønsker mer kompetanse, sier Elin Dahlseng Eide i en pressemelding.

Ifølge Brandal er det fremdeles ledige plasser på videregående utdanninger i Nordland, og det er derfor mulig å søke og få en skoleplass.

– For å få en av de ledige plassene må man være under 25 år, kontakte skolen direkte og stille seg på lokal venteliste, skriver hun.