Å få mat levert betyr ekstrakostnader for de hjelpetrengende, fordi det er ikke gratis å få varer levert på døra.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg viser til Lofot- Tidende 21. januar 2019, der blant andre Bente Anita Solås informerer om at fra 4. mars skal hjemmetjenesten slutte med å handle dagligvarer for de hjelpetrengende som bor hjemme. Dette fordi de mener at tiden hjemmetjenesten bruker, heller skal bli mer brukt til å være sammen med brukeren. Kommunen mener også at denne situasjonen skal løses ved at butikkene leverer varer hjem til folk.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. Viser til Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester .§ 3-1.Kommunens overordnede ansvar for helse- og omsorgstjenester Kommunen skal sørge for at personer som oppholder seg i kommunen, tilbys nødvendige helse- og omsorgstjenester. Nødvendige helse- og omsorgstjenester innebærer også å sørge for at folk har mat.

Men kommunen velger i stedet å sponse musikkfestivaler, slik som LINK og Lofotfestivalen. Så, har kommunen økonomiske problemer, eller ikke? Hva er prioriteringen? Fattige funksjonshemmede folk eller musikkfestivaler? Å få mat levert betyr ekstrakostnader for de hjelpetrengende, fordi det er ikke gratis å få varer levert på døra.

Det påstås at handling vil medføre ekstrakostnader uansett, i form av penger til bensin eller kollektivtransport, men dette er jo ikke tilfelle for mange som bor i et tettsted og er gangføre. De som bor i tettsteder må jo også som regel betale adskillig mer i husleie eller boliglån enn de som har bosatt seg et sted der man måtte påregne å være nødt til å bruke bil. Mange av de hjelpetrengende har tatt muligheten til å gå eller trille til butikken med i betraktningen da de kjøpte eller leide husværet, nettopp fordi de ikke har mulighet til å kjøre bil.

Helsesituasjonen som gjorde dem ute av stand til å komme seg imellom sjøl, har ofte oppstått flere år etter de skaffet seg boligen. Men de må stadig betale samme dyre husleie for å bo sentralt. Dette tilsier at de har det knapt nok økonomisk slik det er, og de trenger ikke denne ekstrakostnaden med å få varer levert på døra fra butikken. Vi vet ennå ikke hva butikkene på Leknes vil ta for slik utlevering når ordningen har trådt i kraft. Butikkene har ikke gjort seg klar til dette. Det er veldig dumt å gjøre noe vedtak uten å vite konsekvensene, og ikke forberede noen klar erstatningsløsning. Men kommunen lokker sine kompiser butikkene med muligheten til å tjene gode penger på dette, mens de hjelpetrengende får mindre.

Kommunen påtar seg ikke ansvaret, bare gir oppdraget til butikkene. Det blir også veldig spennende å se om tiden hjemmetjenesten sparer, kommer brukerne til gode i form av mer hjelp til andre ting, eller om mange fortsatt kommer til å oppleve at hjemmetjenesten knapt har tid til å utlevere medisin og stelle sår før de må dra igen. Det bør i hvert fall ikke forekomme en gang til at leiligheta til brukeren stinker på grunn av søppel som ikke har blitt tatt ut, fordi hjemmetjenesten ikke hadde tid til å tenke på det. Det har jeg vært vitne til har skjedd. Jeg er bare redd for at flere hjelpetrengende nå begynner å ty til minimal variasjon i kostholdet ved månedens begynnelse for å spare noe penger, da levering av mat blir dyrt.

Dette vil i så fall gå på helsa løs. Jeg håper hjemmetjenesten kan holde et våkent øye med dette også. Kanskje kommunen kan skaffe noen flere kompiser enn butikkene? Kanskje skaffe avtaler med fiskebruk om å rense og filetere fisk og levere til folk, så kan middagene tross alt bli litt billigere og sunnere? Så framt det er plass i frysere hos folk, er dette også et godt alternativ, hvis kommunen mener at de skal slutte å handle til folk. Men det beste kommunen kan gjøre, er å bruke vett og snu i denne saken. Vi kan ikke tåle mer fattigdom og underernæring blant hjelpetrengende mennesker her i Norge.Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken