– Jeg liker å snakke med folk, og til folk om tørrfiskens historie. Man må være entusiastisk og gjerne litt begeistret når man formidler historien til dette unike produktet fra Lofoten.

Han har fylt 70, men like entusiastisk som før når han tar imot besøkende på Lofoten Tørrfiskmuseum på Å. Det er neppe ofte at turister møter en og samme museumsbestyrer som formidler historier på seks språk. Men Steinar Larsen behersker nok italiensk, spansk, tysk, engelsk, fransk – og norsk – til at mange får vite om tørrfisken på sitt eget språk.

– Det tror jeg turistene setter pris på.

– Spennende

– Vi spiste mye bacalao hjemme i Bologna i Italia. Jeg kjenner selvsagt også til stoccafisso fra Norge. Den ble også brukt av mange, forteller Simona Bondavalli som er på Lofot-ferie sammen med David Poole. Paret bor i New York.

– Vi ble anbefalt å dra til Lofoten av venner. Vi fikk høre om tørrfiskmuseet, og ville gjerne se og høre om tørrfisken, sier Bondavalli etter at paret har sett en fransk dokumentarfilm på museet om «En fjordfiskers hverdag». Filmen ble tatt opp på Ramberg på slutten av 1990-tallet. Sentral i dokumentaren er kystfisker Steinar Friis.

– Jeg hjalp filmteamet, og fikk filmen til museet, forteller Steinar Larsen.

Les også: Ordførerne håper på tørrfiskfestival i 2018

24 år

Han etablerte Lofoten Tørrfiskmuseum i 1993, og besøkes årlig av ca. 10.000. Larsen er nabo til Norsk Fiskeværsmuseum på Å.

– Jeg startet museet fordi ingen i Lofoten fortalte om tørrfiskens historie. Fiskeværsmuseet forteller de andre historiene. Vi utfyller hverandre.

Han har mangeårig bakgrunn fra familiens fiskebedrift Johan B. Larsen AS, og bodde i flere år i Italia. Han finner fortsatt stor glede i fortelle om produktet som har en eksportverdi på det italienske markedet på 300–500 millioner kroner.

– Man må være ganske engasjert for å holde på hver dag i syv dager mellom 15. juni og 31. august. Jeg liker dette. Det er spesielt artig å formidle til italienere om hvor viktig Italia er for Lofoten.

Larsen driver også Å-Hamna rorbuer AS. Samlet inntekt fra Larsens aktiviteter på Å var i fjor på fire millioner kroner. Overskuddet ble 272.000 kroner.

Les også: Røst får støtte til å lære skole-elever om tørrfisk i Italia