Gå til sidens hovedinnhold

Å slå fast at investoren har kjøpt seg aksept for hotellet med en skulptur er å undervurdere lokaldemokratiet

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Lørdag ble skulpturen “Eye of the North” avduket i Langåsen skulpturpark i Svolvær.

Det åtte meter høye og fem meter brede kunstverket av Jeppe Hein er et spektakulært skue - også som byggverk. Det er allerede en stor attraksjon. Bare få timer etter åpningen var flere oppom for å se på, ta bilder og klatre opp trappa til sentrum av øyet.

Selv om den rager høyt i Svolvær passer den på et vis også inn mellom trærne.

Dette vil det være delte meninger om. Kunst skal vekke reaksjoner. Uansett er det ingen tvil om at speil-øyet vil trekke folk inn i en park som skal fylles med mer innhold. Flere skulpturer og planer for parken er underveis. Det er en forskjønning av et område som har potensial.

Bare det er en positiv utvikling for Svolvær. Det løfter frem en annen del av sentrum enn havnepromenaden, og gir en grunn til å vandre litt mer rundt. Svolvær har fra før flere, og til dels litt bortgjemte, parker - det er en styrke byen bør spille enda mer på.

Christian Ringnes har fått mange, og betimelige, spørsmål om motivasjonen for å gi skulpturen verdt over 20 millioner til Svolvær. Han vil som kjent også bygge stort hotell et steinkast unna.

Både han og Vågan kommune har avvist at hensikten var å påvirke - eller at noen ble påvirket av skulptur-gaven.

– Jeg gir bort skulpturen uten noen føringer, sa investoren nylig til Aftenposten.

Lokalpolitikere er villige til å gå langt for et nytt hotell. Frykten for å miste nye arbeidsplasser fikk Senterpartiet til å droppe sine partnere i Ap, SV og Rødt, og gikk for et kompromiss om høyden med høyresiden. Et kompromiss Ringnes godtok.

Det er alltid en klassisk øvelse å moderere sin kritiske sans i møte med rike investorer. Uansett om de måtte ha en skulptur eller ikke.

Christian Ringnes er en dreven eiendomsutvikler som selvsagt vet at godt omdømme kan bygges på mange vis - og uansett er kjekt å ha. Samtidig er det åpenbart et ektefølt engasjement for både kunst og Svolvær til grunn for gaven.

Det er også å undervurdere lokaldemokratiet å slå fast at investoren har kjøpt seg aksept for hotellet med en skulptur. Den svært brede og åpne debatten har vist skarpe fronter om byggverket - de er fortsatt der.

Hvor langt politikere skal strekke seg for investorer med klare krav og fagre løfter er samtidig en større debatt - uansett om de er lokale eller fra Oslo.

Hotellet er uansett lagt på is som følge av korona inntil videre. Både regulering og byggesak må også avklares. Det må selvsagt skje på vanlige måte - det vil bety nye runder med debatt.

Skulpturen er på sin side uansett bygd. Så langt ser det ut som den allerede er en suksess.

Kommentarer til denne saken