I en pressemelding skriver Vegtrafikksentralen i Nord-Norge at de i sommer har fått flere henvendelser fra bilister som har opplevd å møte «usynlige» syklister i tunneler.

– Når du pakker til sykkeltur i Nord-Norge, er det kanskje fort gjort å tenke at du kan droppe refleksvest og lys på sykkelen siden det er lyst hele døgnet. Men selv om det er lyst ute, kan det fort være veldig mørkt inne i tunnelene. Og da må du sørge for å være godt synlig for bilistene, sier driftsleder for Vegtrafikksentralen i region nord, Siril Veiåker Nilsen i pressemeldingen.

Det er påbudt å ha refleks både bak på sykkelen og på pedalene. Sykler du i mørket, må du også ha lykt både foran og bak på sykkelen.

Kartlegg ruta godt

I Nord-Norge er det lov å sykle i de fleste tunnelene. Dette kan være overraskende for en del bilister.

– Noen få tunneler er forbudt for syklende, men stort sett er det lov å sykle gjennom. Som bilist må du derfor være obs på at du kan møte på syklende, vise hensyn og tilpasse farten, sier Nilsen.

De oppfordrer alle som skal ut på en lengre tur på sykkel om å kartlegge ruta godt på forhånd.

– Selv om det er lov å sykle i tunnelen, kan det likevel være lurt å finne en alternativ rute hvis mulig. Du kan også vurdere å ta buss eller andre framkomstmidler akkurat der tunnelen er, sier Nilsen.