– At folk beveger seg i bakken mens vi jobber med å preparere denne, er et problem hvert år. Men i år er problemet større enn vi er vant til – noe som trolig skyldes at det er lite snø andre steder. I går observerte vi eksempelvis ti turgåere i området i løpet av kort tid, og vi ser ellers ganske mye folk som ferdes både sent og tidlig, sier leder i Svolvær alpinklubb, Kjersti Tønnessen Busch.

Klubbens mange frivillige har i flere uker jobbet dag og natt med å få lagt kunstig snø i alpinbakken i Kongstind. Etter snøleggingen jobbes det nå med tråkkemaskin for å dose og preparere bakken.

– I de bratte partiene henger tråkkemaskinen i en lang wire. Den kan plutselig slå med voldsom kraft over fra en side til en annen med fatale følger for en uheldig skikjører. De som kjører tråkkemaskinen har ikke mulighet til å se hele wiren til enhver tid, eller om det kommer folk bak. Det er derfor rett og slett potensielt livsfarlig å ferdes her, sier Busch.

– Folk bør ikke befinne seg i «henget» eller heistraseen mens vi jobber. De kan gå opp «kløfta» mot Hans Meyer-fjellet, men der må man også være svært oppmerksom siden vi ofte kjører med tråkkemaskin og snøscooter i området. I går holdt vi på å kjøre på en hund i dette området med en scooter, så her må alle passes på.

Nestenulykker

Kongstinden er per definisjon et anleggsområde når tråkkemaskinen går, og alpinklubben har skiltet området for å advare mot farene.

– Likevel har vi opplevd nestenulykker i forbindelse med at wiren har slått fra en side til en annen. Det er ikke noe hyggelig, sier Busch.

– De som kanskje går opp i området når det ikke er aktivitet her, må være obs på at det fort kan være folk og maskiner i drift når de er på vei ned igjen.

Alpinklubbens leder har stor forståelse for at mange ønsker å ta alpinbakken i bruk.

– Her ligger nå en fin såle av kunstsnø med natursnø oppå, så det er flotte forhold. Men vi håper at folk holder seg unna slik at vi får gjort jobben vår og at vi unngår ulykker.

Når alpinsenteret vil åpne for sesongen, er foreløpig ikke klart.

– Vi jobber knallhardt for å få til åpning innen kort tid. Det er nok snø og vi er godt i gang med doseringen. Fremdeles gjenstår det en del ting, som polstring og preparering, men vi jobber på, avslutter Busch.