Kjersti fra Svolvær åpnet Agenda Nord-Norge: - Havet er livsviktig for oss i nord, dette er vår kilde til mat og energi som står på spill

Viktige funn: Kjersti Tønnessen Busch i SALT i Svolvær åpnet konferansen med å trekke linjen fra Georg Ossian Sars oppdagelse av noen små prikker som viste seg å være torskeegg og larver som fløt rundt i havet og fram til dagens forskning.

Viktige funn: Kjersti Tønnessen Busch i SALT i Svolvær åpnet konferansen med å trekke linjen fra Georg Ossian Sars oppdagelse av noen små prikker som viste seg å være torskeegg og larver som fløt rundt i havet og fram til dagens forskning. Foto:

SALT-gründer Kjersti Tønnessen Busch åpnet den femte utgaven av Agenda Nord-Norge med å slå fast havets betydning.

DEL

Mandag åpnet den femte utgaven av konferansen som samler beslutningstagere og næringsliv fra hele landsdelen til samlingen i Svolvær.

SALT-gründer Kjersti Tønnessen Busch var først ut på programmet mandag Hun er en av en rekke lokale navn som deltar på den to dager lange konferansen med rundt 500 deltakere.

Les også: Nord-Norge på agendaen

- Enorm ressurs

Hun åpnet konferansen med å snakke om oppdagelsene til Georg Ossian Sars, Johan Hjort og Nansen fram til dagens havforskere.

- Det er viktig at vi forstår hvorfor vi noen ganger opplever gode år med masse skrei og andre ganger opplever svart hav, sa hun og pekte blant annet på Hjort som fant ut hvordan man kunne stadfeste torskens alder.

- Da skjønte man at noen år er det god rekruttering og andre år er det dårlig rekruttering. Dette er informasjon vi fortsatt bruker for se hvordan bestanden utvikler seg og for å sette gode kvoter.

Busch slo også fast at havet har stor betydning, spesielt for Nord-Norge.

- Her i Nord-Norge er 27 prosent av verdiskapningen knyttet til havet. For oss er havet dermed ti ganger viktigere enn for resten av verden, sa hun.

500: Agenda Nord-Norge samler rundt 500 deltagere til den femte samlingen som i år er lagt til Svolvær.

500: Agenda Nord-Norge samler rundt 500 deltagere til den femte samlingen som i år er lagt til Svolvær. Foto:

Les også: Scandic med storoppdrag under Agenda Nord-Norge: – Det er første gang vi gjør noe så stort

- Livsviktig

Hun trakk også fram at det skjer flere klimaendringer.

- Vi ser store tegn til at der skjer endringer i klimaet. Isbjørnene som før jaktet fra isflak til isflak tvinges stadig oftere til å jakte på land etter blåbær og fugleegg, sa Busch og advarte også om konsekvensene av endringene i havet.

- Havet er livsviktig for oss i nord. Dette er vår kilde til mat og energi som står på spill.

Konferansen i Svolvær har tittelen "Vi og havet" og blant annet er spørsmål om hvordan man kan leve av havet, stoppe forsøpling og skape bærekraftige arbeidsplasser.

- Vi har en enorm ressurs i havet. Torsken i Barentshavet veier mer enn 85 ganger alle nordlendingene til sammen, slo Kjersti Busch fast.

SALT har markert seg med stort fokus på blant annet marin forsøpling.

- Jeg har alltid hatt en stor fascinasjon for alt som er ukjent, sa Busch som også slo fast at målet med konferansen er å drøfte viktige spørsmål.

- Vi skal snakke om havet og vårt forhold til det. Framtiden er avhengig av store globale endringer og de valgene vi tar i dag, basert på vegne av oss selv og havet.

Åpnet: SALT-gründer Kjersti Busch var først ut under Agenda Nord-Norge i Svolvær mandag

Åpnet: SALT-gründer Kjersti Busch var først ut under Agenda Nord-Norge i Svolvær mandag Foto:

Les også: Arctic Race of Norway presenterer neste års ritt i Svolvær - kan det virkelig bety at....

Bredt program

Blant annet deltar statsminister Erna Solberg, NHO-direktør Kirsten Skogen Lund, Karl Erik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass samt flere andre samfunnsaktører under Agenda Nord-Norge i den to dager lange samlingen.

Blant de øvrige lokale navnene som deltar er Lofoten Seaweed, Erik Taraldsen ved Thon Hotel Lofoten, Geir Are Johansen i Museum Nord, Vågan-ordfører Eivind Holst.

Les også: Flere lokale navn deler scene med statsministeren under Agenda Nord-Norge: - Dette er en spennende møtearena!

Konferansier: Gøril Mauseth er konferansier for Agenda Nord-Norge 2018.

Konferansier: Gøril Mauseth er konferansier for Agenda Nord-Norge 2018.

Artikkeltags