Fjorårets regnskap for Haki Mote AS, driftsselskapet bak klesbutikken HELT i Sentrumsgården i Svolvær, er hyggelig lesning. Her står det svart på hvitt at butikken økte omsetningen fra 3,2 millioner kroner i 2020 til 4,1 millioner i 2021. Et negativt årsresultat i 2021 på 14 000 kroner i minus, ble dessuten snudd til nesten 500 000 kroner i pluss året etter.

– I 2020 hadde vi gode sommermåneder, men inntektene her måtte jevne ut tapet vi opplevde i alle månedene med restriksjoner. 2021 ble et helt annet år. Her hadde vi overskudd hver måned og endte dessuten med et godt resultat. Det er fantastisk gøy, sier butikkdriveren fornøyd.

Hva tror du er årsaken til rekordåret?

– I koronaårene hadde vi besøk av mange norske turister, som legger igjen med penger enn utenlandske. I tillegg opplevde vi at lokalbefolkningen ble veldig bevisste på å handle lokalt i stedet for på nett. De så hvor sårbare vi er, forteller Eilertsen.

– Denne trenden ser vi at holder seg. Stadig flere velger for eksempel å handle hos oss før de skal reise på turer eller ferier.

Opptatt av synlighet

Eilertsen har også siden oppstarten jobbet hardt med å finne den ideelle miksen av varer i butikken.

– Jeg er ikke så «basic» som person, og vil heller ikke at butikken skal være det. Jeg tar derfor gjerne inn klær i sterke farger eller morsomme mønster. Og det har jeg fått mange hyggelige tilbakemeldinger på – flere har kommentert at det å komme inn her er som å komme inn i en godteributikk, sier hun.

– I tillegg forsøker jeg å ha noe for alle aldersgrupper. Det er derfor veldig gøy når det kommer inn hele familier og alle finner noe de liker.

Eilertsen er også opptatt av at butikken skal være godt synlig på sosiale medier.

– For noen år siden ble jeg lei av å høre at folk glemte av butikken min siden den ikke ligger i Alti-senteret. Etter at vi for alvor ble aktiv på sosiale medier, stoppet disse kommentarene.

Butikkdriveren valgte også å være synlig på siste utgave av Høllafæst og Kubafestivalen i Svolvær.

– Jeg tok kontakt med arrangørene for noen år siden, og sa at jeg selv alltid savner at det skjer noe mer på festivaler enn det som skjer på scenen. Det var de enige i, og vi stilte derfor med egen stand. Her kunne folk få kjøpt tørre sokker, hansker, votter og smykker, og vi solgte dessuten mengder med bøttehatter, forteller Eilertsen.

– Dette stuntet gjør vi gjerne igjen. Jeg føler vi fikk bidratt med å gjøre festivalen til noe mer, og ser gjerne at også flere får muligheten neste år. Det vil være positivt for både festivalene og byen for øvrig.

Gode tider

Nylig gjennomgikk HELT dessuten en fysisk oppgradering i form av totalrenoverte lokaler.

– Vi åpnet dørene til «nybutikken» 30. juni – på 6 årsdagen vår. Det var stas, sier Eilertsen med et smil.

– Nå har vi fått både nye golv, vegger og fasong – noe som gir oss bedre og andre muligheter for presentasjon av varene. Lokalet er bare litt større nå, men føles mye romsligere.

I løpet av høsten skal det også skje flere andre oppgraderinger i Sentrumsgården. Blant annet skal kafeen Brent flyttes rett ved siden av HELT.

– Dette vil bli positivt for hele bygget. Kafeen vil vises bedre og det vil gjøre at flere kommer innom Sentrumsgården.

Eilertsen ser nå fram til videre drift i senteret.

– 2022 kommer ikke til å bli et like godt år som 2021, men vi ligger likevel godt an – og bedre enn 2019 så langt. Jeg klager derfor ikke og tar med meg godåret 2021 som en artig bonus.