Gå til sidens hovedinnhold

Borgerlig bakrus

Artikkelen er over 5 år gammel

Venstre og Frp står alene om å tillate sterkere øl i butikken.

– Det er feil å si at Høyre har brutt med oss. De har snarere ikke meldt seg på, sier Venstres helsepolitiske talsperson, Ketil Kjenseth, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Høringen var klar

Hans partifeller i Venstre vil tillate butikker å selge øl som inneholder inntil 7 volumprosent alkohol mot dagens grense på 4,7 prosent. Bare Fremskrittspartiet støtter forslaget fra Sveinung Rotevatn og Guri Melby.

Høyre og KrF går til opposisjonen i Stortinget og sørger for at forslaget blir nedstemt.

– Det var liten tvil om hva vi skulle gjøre. Det var bare å lytte til høringen. Det er tre grunner til det, sier Sveinung Stensland, som møter på Stortinget så lenge Bent Høie er statsråd.

Polets posisjon

– For det første utfordrer det Vinmonopolets posisjon. Det er heller ikke mulig å vedta at dette kun skal gjelde øl. Tillater vi sterkere øl, kan vi heller ikke nekte andre typer med samme prosent (type rusbrus, red.anm.). For det tredje går bransjen selv imot forslaget ved Drikke- og bryggeriforeningen og Vin- og brennevinsimportørene. Det samme gjelder avholdsorganisasjonene, sier Stensland til ANB.

Han er redd for å fortynne Vinmonopolets posisjon. Dagens alkohollov kom blant annet for å motstå at europeiske vinprodusenter skulle føle seg diskriminert og utfordre ordningen med pol.

Det var bare å lytte til høringen. Da var det liten tvil om hva vi skulle mene.

Sveinung Stensland, Høyre

 

– Utfordrer ikke

Ketil Kjenseth avviser at forslaget utfordrer Vinmonopolets posisjon.

– Vi har tatt forbehold for dette i forslaget, poengterer Kjenseth.

– Motstanden mot forslaget er litt misforstått. Det vil på ingen måte bidra til økt grad av flatfyll. Det vil heller stimulere en ølkultur og bidra til å øke tilgjengeligheten for landets mikrobryggerier som er med på å skape viktige arbeidsplasser, mener Kjenseth.

Forslagsstillerne viser til at bryggerinæringen har forandret seg siden dagens lov ble vedtatt på begynnelsen av 1990-tallet, fra 15 bryggerier til over 160 norske bryggerier som brygger et stort antall øltyper og ølstiler. Ofte med mellom 5,5 og 7 volumprosent alkoholinnhold. (ANB)

Kommentarer til denne saken