– Slipp pilsen løs!

Frp ønsker frislipp for øldrikking i parker allerede i sommer.

Frp ønsker frislipp for øldrikking i parker allerede i sommer. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Frp-forslag setter Høyre i klemme.

DEL

Frp ønsker frislipp for øldrikking i parker allerede i sommer. Forslaget skal nå behandles i Stortinget, og setter Høyre i en klemme.

Tre av Fremskrittspartiets stortingsrepresentanter står bak et forslag om å fjerne forbudet mot å drikke øl og vin i parker, ifølge Vårt Land. De har valgt å fremme forslaget etter at Høyres landsmøte også gikk inn for å tillate øldrikking i parker – mot partiledelsens vilje.

– Målet er at Stortinget vedtar dette nå, slik at forbudet kan bli borte alt i sommer, sier Frps Erlend Wiborg, som er en av forslagsstillerne.

Saken setter Høyre i en klemme, siden det gamle partiprogrammet fortsatt gjelder. Sier partiet nei i Stortinget, stemmer de nei til prinsipper de lover velgerne ja til i neste periode.

Verken Høyre eller støttepartiet Venstre har behandlet saken i stortingsgruppene sine. Kristelig Folkeparti er imot.

Forslaget fra Frp går ut på at også vin og annen drikke med alkoholprosent under 22 skal tillates.

– Frps forslag går betydelig lengre enn Høyres program. Vi må dessuten forholde oss til samarbeidsavtalen om at hovedlinjene i alkoholpolitikken ligger fast, sier Høyres helsetalskvinne Tone Trøen til avisen.

Mina Gerhardsen er generalsekretær i Actis, Rusfeltets samarbeidsorgan. Hun mener frislipp av pilsen er en dårlig idé.

– Vi vil advare mot å tillate drikking på offentlig sted, slik Frp går inn for. Det høres kanskje hyggelig og uproblematisk ut å åpne for «pils i parken», men i prinsippet åpner man da for at alkohol skal være del av offentligheten på en helt annen måte enn i dag. Dessverre er det sånn at ikke alle klarer å begrense seg. Parkene våre skal være hyggelige å være i for alle, også for familier som har med seg barn. Da bør det være greit at fellesområder som parker og strender er alkoholfrie soner, sier Gerhardsen.

Hun er kritisk til regjeringens alkoholpolitikk.

– I denne stortingsperioden har vi sett en rekke tiltak som øker tilgjengeligheten av alkohol. Regjeringen har lovet at hovedlinjene i alkoholpolitikken skal ligge fast i denne perioden. Nå er det opp til Høyre å vise at de holder hva regjeringen har lovet, uttraler Mina Gerhardsen.

 (ANB-NTB)

Artikkeltags