Andrea (21) i karantene i Peru: - Å komme meg hjem til Svolvær er mitt største ønske akkurat nå

Studieturen til Sør-Amerika ble ikke som Andrea Brendeford og studiekameratene hadde tenkt.

DEL

Svolværingen studerer til daglig Interkulturell forståelse ved NLA-Høgskolen i Bergen. 29. februar reiste Brendeford og 15 andre elever på studietur til Sør-Amerika. Målet for turen var å drive feltarbeid og lære om mer om området.

- Vi skulle lære om gammel inka-kultur og dagens urbefolkningssituasjon, bærekraftig utvikling og mye mer gjennom intervjuer og deltakelse i ulike aktiviteter med lokalbefolkningen. I ukene som kommer skulle vi egentlig ha besøkt Machu Picchu og Amazonas, noe vi hadde gledet oss veldig til, forteller Brendeford til Lofotposten.

Tilfeldig info

Etter planen skulle studiegruppen returnere til Norge 30. mars, men på grunn av korona-utbruddet ble studieturen avbrutt.

- To av oss har gått på en folkehøgskole som har reiselinjer over hele verden. Fra denne folkehøgskolen fikk vi vite at elevene her dro hjem fra Peru fordi landet skulle stenge grensene 16. mars. Reiselederen vår fikk så bekreftet dette fra utenriksdepartementet. Skolen vår hadde ikke fått opplysningene om at grensene skulle stenges fordi UD ikke hadde oppdatert nettsidene sine. Først da en venn av oss fortalte at deres klasse måtte dra hjem, gikk alvoret opp for både oss og ledelsen vår, forteller 21-åringen.

- Reiselederne har siden jobbet beinhardt for å skaffe oss fly hjem, men den prosessen har vært en berg-og-dal-bane. Alle flyene vi har bestilt billetter med, har blitt kansellerte. Vi har bestilt billetter hos flere selskaper og i flere omganger, men ting endrer seg så raskt her at vi ikke har fått dra med noen av dem.

I karantene på hotell

Først stengte Peru grensene kun for inn- og utreise til Europa. Studiegruppen planla da å reise via andre latinamerikanske land. Dette er imidlertid blitt problematisk etter at stadig flere land har stengt grensene.

- Nå sitter vi i karantene i Lima. Peru har erklært unntakstilstand og hele landet sitter nå i karantene. Vi befinner oss på et hotell i Lima, hvor vi mest sannsynlig må bli i minst to uker til. Samtidig jobbes det kontinuerlig hjemme i Norge for å få oss hjem. Skolen er i kontakt med UD, ambassaden i Chile og konsulen i Peru for å prøve og ordne en løsning, men foreløpig ser det dårlig ut, sier Brendeford.

- Vi helt avhengige av at norske myndigheter kan hente oss hjem. 17. mars kom Peru med en ny lov om at de åpner grensene for utenlandske myndigheter som vil hente hjem sine borgere, så nå håper vi at det skjer.

Blir ivaretatt

Hvordan opplever dere situasjonen?

- Etter at vi fikk vite at vi måtte hjem, var det mange som var lei seg for at vi ikke fikk oppleve og lære mer. Det var den umiddelbare reaksjonen til mange. Men situasjonen vår har stadig blitt mer alvorlig, og vi ble etterhvert bekymret for å bli innesperret her, forteller Brendeford.

- Akkurat nå har vi det relativt greit. Samholdet blir såpass styrket på en tur som denne, og vi er alle gode venner - som er glade for at vi i det minste er sammen. Folk reagerer likevel veldig forskjellig. Noen blir veldig redde og lei seg, mens andre tar det mer med ro. Lærerne og reiselederne våre er dyktige og vi føles oss ivaretatt og trygge, sier hun, men medgir også at det er utfordrende å være turist slik situasjonen er nå.

- Smittefaren i Peru er veldig lav, ettersom det er få smittetilfeller i landet. Men mange i lokalbefolkningen er feilinformerte eller mangler kunnskap, som gjør at de er redde for oss. Vi er europeere, og i manges øyne er det vi som har tatt med viruset til landet.

Vil hjem

I følge NRK har NLA Høgskolen vært i dialog med UD og det norske konsulatet i Peru for å finne en løsning for de strandede studentene.

- Vi er engasjert i situasjonen deres og er i kontakt med andre land for å få en oversikt over hvilke muligheter som finnes, skriver UD til NRK.

Andrea Brendeford håper nå at reisefølget kommer seg hjem i løpet av ukene som kommer.

- Å komme meg hjem til Svolvær er mitt største ønske nå. Bergen er en by jeg har blitt veldig glad i, men etter å ha vært i denne situasjonen er det bare Svolvær og Nord-Norge som frister. Jeg vet at jeg må sitte i karantene når jeg kommer til Norge igjen, men det gjør jeg gjerne, så lenge jeg kommer meg hjem.

Artikkeltags