Gå til sidens hovedinnhold

Anne-Terese er "Årets ildsjel": -Jeg får mye igjen

Anne-Terese Johansen ble «Årets ildsjel» i Flakstad. – Mange eldre er en ressurs, sier 78-åringen fra Ramberg.

Den tidligere legesekretæren mangler ikke gjøremål i hverdagen som pensjonist. Hun kjører venner og venninner til seniordans en gang i uka på Leknes, og er selv en ivrig danser. Hun er medlem i Lions-klubben i Flakstad, som bidrar med en håndsrekning til eldre hjemmeboende i kommunen med å måke snø, rydde hagen og andre oppgaver.

– Aktiviser dere

– Jeg følger pasienter som skal til lege eller på sykehuset. Jeg er heldig som har god helse, og er i bra form. Jeg går mine daglige turer sammen med yngre turgåere. Med god helse kan jeg bidra overfor andre. Generelt er det mange eldre som er i god form, og som kan gjøre en innsats i lokalsamfunnet. Min oppfordring er at de aktiviserer seg. Jeg får i hvert fall mye igjen, sier hun.

Hun er aktiv i ungdomslaget Lysbøen sin loppeshop i Varehuset på Ramberg, og er dessuten støttekontakt. Ildsjelprisen fikk hun overrakt under kommunestyrtes middag etter møtet i forrige uke.

– Jeg ble veldig forbauset, og gledelig overrasket.

Har koronapandemien lagt en demper på aktiviteten din i år?

– Jeg har ikke fått besøke de jeg har på sykehjemmet. Ellers har det gått bra. Flakstad har ikke vært spesielt påvirket av pandemien. De jeg har hatt kontakt med før har jeg fortsatt å treffe i løpet av året, sier Johansen.

– En ressurs

– Anne-Terese gjør en fantastisk innsats for naboer og andre i lokalsamfunnet, uten å gjøre så mye vesen av det. Hennes engasjement betyr mye, sier Flakstad-ordfører Trond Kroken

Han mener årets prisvinner er et godt eksempel på at mange eldre er en ressurs kan være en ressurs i lokalsamfunnet. Ifølge befolkningsframskrivingen vil antall innbyggere over 70 år i Flakstad øke fra 248 i dag til 303 om ti år. Mange er høyest oppegående, og en ressurs for lokalsamfunnet, mener sier ordføreren.

– For en kommune er mange eldre en ressurs som vi i altfor liten grad oppmuntrer og motiverer til å bidra. Mange har lyst til å bidra, og bidrar uten at det legges så mye merke til. Kommunen må bli flinkere til å legge til rette for at eldre kan slippe til. Det skal etableres Frivilligsentral i Flakstad, men planene er blitt forsinket av koronapandemien. Det blir viktig for å aktivisere flere, sier Kroken.

Kommentarer til denne saken