13. mai 2022 ble det brudd i forhandlingene mellom Handel og Kontor og NHO Service og Handel om om vilkårene i Handelsoverenskomsten. De sentrale konfliktområdene er lagerbestemmelser, bestemmelser om arbeidstid, normalarbeidsdagen, og hvordan garantilønnen skal fordeles på satsene. I tillegg ville ikke NHO komme HK i møte på kravet om full lønn under sykdom og foreldrepermisjon.

- HK var opptatt av å videreutvikle Handelsoverenskomsten for å møte morgendagens arbeidsliv. Men partene kunne ikke finne sammen på de store spørsmålene. Vi så derfor ingen annen utvei enn å bryte, uttalte forbundsleder Christopher Beckham etter at bruddet var et faktum.

Klokken 10.00 i dag startet meglingen.

- Hvis HK i Norge og NHO Service og Handel ikke blir enige innen fristens utløp midnatt natt til 18. april, blir det streik fra arbeidstidens begynnelse lørdag 18. april. Medlemmer i bedrifter som Ikea, Oda, Clas Ohlson, Felleskjøpet, Tools og Synsam vil legge ned arbeidet dersom partene ikke kommer til enighet, heter det i en pressemelding

Ved første streikeuttak er det i Lofoten kun ansatte ved Felleskjøpet Agri SA sin butikk ved Leknessjyen som blir tatt ut i en eventuell streik.