Svolvær og Leknes har nå temmelig identiske problemområder i det offentlige rom, som med første blikk kanskje kan virke som bagateller. Men det er de ikke.

I hvert fall ikke hvis du spør de som på glatta havner på ryggkulen, slår hodet i granitten, og lurer på om de er i stand til å reise seg igjen. Svolvær har et torg der det er små nivåforskjeller som blir nesten umulig å se, selv med lite snø. I tillegg er det svært lite struktur i overflaten. Fra våre tidligere lokaler hadde Lofotposten panoramautsikt til de små og store hverdagsdramaene som utspant seg på Torget. Ja, flere av oss har sågar deltatt i "forestillingen". Hvor mange som havner på rumpa/ryggen/nesen i løpet av høsten/vinter drister vi oss ikke til å anslå, men at en betydelig andel av Vågans befolkning har hatt ublide møter med Torget - det skal være hevet over en hover tvil.

Utenfor Meieriet på Leknes har man også snublet på målstreken ved å legge varmekabler under deler av det steinlagte arealet utenfor. Det betyr at fotgjengere plutselig beveger seg fra god friksjon, til direkte griseglatt. Det går selvfølgelig ikke an å tenkte på alt i en planleggingsfase, men det er faktisk litt forunderlig at vi gjør slike tabber i dag, når vi er blitt så gode på alt. Ikke minst innenfor helse, miljø og sikkerhet.

Man kan spørre seg hvordan kravene til universell utforming er vurdert opp mot de valgte løsningene i begge lofotbyene!

Dette er heller ene og alene "eldreproblematikk". Det er fullt mulig å brekke både det ene og det andre når du er 22, 38 eller 42.

Situasjonen utenfor Meieriet blir på mange måter spesielt skummel, da de som skal inn på et kulturarrangement gjerne er kledd for nettopp det, og det innebærer neppe fjellsko og brodder.

Å ignorere slike problem er ikke lurt, for følgekonsekvensene av at noen faller og skader seg stygt kan bli enorme. Både når det gjelder livskvaliteten til den som er uheldig, og også for kommunen som kanskje vil få utgifter til pleie og omsorg som i utgangspunktet er helt unødvendige.

Ikke det at det er mulig å gardere seg mot absolutt alt, men åpenbare feil og mangler bør rettes opp så raskt som mulig.

Også flere private gårdeiere har forbedringspotensialer på uteområdet sitt. Fjerning av is og god strøing må være en selvfølge, men vi ser at det slurves. Det er slett kundebehandling, og det viser at man ikke tar kundene sine på alvor. Skal du ha trofaste kunder, som velger å handle hos deg, må du gjøre deg fortjent til det.

Denne uka kryper gradestokken ned mot null, og de første fallene er allerede registrert på Svolvær torg. Det er på høy tid å få satt inn trygge, varige tiltak.