Gå til sidens hovedinnhold

Ap legger bort oljekompromiss: - Den største politiske seieren jeg har vært med på

Artikkelen er over 1 år gammel

Ap vil ikke lenger gå inn for konsekvensutredning av et omstridt område sør for Lofoten.

– Når det gjelder Lofoten, Vesterålen og Senja, går Arbeiderpartiet inn for at disse områdene ikke konsekvensutredes, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Han legger til at det er snakk om områdene Nordland VI, Troms I og Troms II.

Ap lytter dermed til ønsket fra AUF om å legge bort kompromisset fra 2017, som delvis åpnet for oljevirksomhet i de sårbare områdene Lofoten, Vesterålen og Senja.

Flertall

Støre legger til at det er flertall for dette både i fylkeslagene og på landsmøtet.

10 av 15 fylkeslag ønsket på forhånd å gjøre om på vedtaket, og de ønsker også å verne de sørlige delene av Lofoten mot konsekvensutredning. LO og partilederen er blant dem som har vært mot å gjøre om på vedtaket.

Lena Amalie Hamnes i Vågan Arbeiderparti er fornøyd med at partiet legger bort oljekompromisset.

– Jeg er så glad og stolt over at vi har tatt et klart standpunkt og vunnet etter mange års knallhard jobbing. Dette er en seier for forskningen, en seier for fiskeriene og en seier for folk. Dette er et tidsskille i norsk politikk, sier Hamnes, og legger til;

– Jeg har vært med å jobbe fram både Lofast og kulturhuset, men dette er den største politiske seieren jeg har vært med på.

Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal synes det er ei fornuftig tilnærming at oljekompromisset legges bort.

– Det viser at det nytter å jobbe for det som betyr noe for oss lokalt, og at det kan få gjennomslag nasjonalt, sier Sørdal.

Vestvågøy-ordfører Remi Solberg sier at dette er ei viktig avklaring og en seier for Lofoten.

– Debatten har overskygget andre næringer og andre muligheter i Lofoten. Det har tatt det meste av oppmerksomheten i det politiske bildet utad for Lofoten. Nå kan det heller bli fokus på andre ting. Vi har ei reiselivsnæring som er i vekst og som det er viktig at vi forvalter godt. Vi har fått gjennomslag i Ap for at kommunene skal få anledning til å ta ut besøksbidrag fra turistene. Dette gjør oss i stand til å kunne ruste reiselivet og kommunene våre slik at vi kan ta godt vare på gjestene, samtidig som vi kan ta godt vare på dem som bor i Lofoten, sier Solberg.

Partileder Jonas Gahr Støres har understreket at oljeindustrien skal «utvikles, ikke avvikles» og har også sagt at vedtaket fra 2017 bør stå ut stortingsperioden.

Ikke varig vern

Partiet går imidlertid ikke inn for varig vern av disse områdene, slik AUF har ønsket.

– Det er ikke et forslag om varig vern. Det er et forslag om at vi legger det til side, tar tak i alle de mulighetene havets ressurser gir der og går videre med det, sier Gahr Støre.

Allikevel er det en stor seier for AUF, i det som har vært en splittende sak på Ap-landsmøter i to tiår.

– En historisk dag for AUF! Dette har AUF-generasjoner kjempa og mobilisert for, og i dag får vi endelig ta saken over målstreken. Arbeiderpartiet lytter endelig til kravet i folket og i AUF om at vi må avklare denne saken en gang for alle, sier AUF-leder Ina Rangønes Libak.

Les også:

Solberg til Ap: – La olja ligge

Les også:

Oljeboring i nord blir et av de mest sentrale spørsmålene: – Virksomheten skal utvikles, ikke avvikles

Kommentarer til denne saken