Gå til sidens hovedinnhold

Ap-nestlederen vil bla opp 15 millioner kroner for å sikre storsatsing

AP-nestleder Bjørnar Skjæran lover 15 millioner statlige kroner for å komme i gang med SKREI-satsingen i Vågan.

Da regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett i høst var det uten penger til SKREI i Storvågan. Planene om et nasjonalt opplevelsessenter for lofotfisket og skreiens betydning har vært på gang over lang tid.

Foreløpig uten å komme helt i mål med finansieringen. Prosjektet krever at staten går inn med en betydelig andel.

Arbedierpartiet lanserte sitt alternative statsbudsjett nylig. Der går partiet inn for 15 millioner kroner i startbevilgning til SKREI.

- Vi ønsker å realisere SKREI, det er vårt krystallklare signal, sier nestleder Bjørnar Skjæran som nylig var i Vågan der SKREI var blant temaene han drøftet med sitt partilag.

Les også

Skuffet over Raja ikke gir penger til storsatsing i Vågan: - Det er veldig skuffende at vi ikke er nevnt

- Milepæl

Hovedprosjektet til SKREI har en prislapp på 362 millioner kroner. Helheten med forprosjekt og eksisterende eiendommer som Lofotakvariet og Galleri Espolin gir en kostnad totalt 519 millioner kroner.

Den statlige andelen er på 160 millioner kroner. Bjørnar Skjæran mener partiet har fulgt opp en konsekvent holdning til saken.

- Dette er jo et forsøk på å få til en startbevilgning, så gjenstår det å se i Stortinget, sier Ap-nestlederen og peker på at regjeringspartiene nå forhandler med Frp om statsbudsjettet.

- Vi ser i andre saker som Ap og opposisjonen løfter frem at det kan påvirke forhandlingene. Det hviler mye på om frp vil legge dette på bordet. Vi håper at vårt alternative budsjett legger press på de forhandlingene, men skulle det ikke gjøre det må det et regjeringsskifte til for å komme i mål, sier Skjæran.

Varaordfører i Vågan, Lena Hamnes, mener dette er gode signaler.

- Dette er nok en milepæl. Jeg er helt sikker på at vi når frem med SKREI. VI håper at det kunne komme med i statsbudsjettet for 2021, men jeg må si jeg blir ekstremt overrasket om vi ikke kan sette i gang etter neste høst. Vi er fornøyd med Ap følger opp.

Både hun og Skjæran peker på at Nordland fylkeskommune har forpliktet seg til sin andel. Det som gjenstår er å få statlig finansiering.

- Dersom dette budsjettforslaget hadde blitt vedtatt hadde prosjektet blitt sendt ut på anbud i januar.

Les også

Abid Raja om SKREI: – En historie verdt å fortelle

- Vesentlig historie

Bjørnar Skjæran peker på at prosjektet er viktig.

- Dette handler ikke bare om Storvågan, Lofoten eller Nordland, dette er en vesentlig del av Norges kulturhistorie. Mesteparten av eksportinntektene fra Norge er knyttet til tørrfisk fra Lofoten og skreien. Dette er en viktig del av historien vi vil få dokumentert.

15 millioner kroner er en startbevilgning dersom de kommer på bordet når Stortinget fastsetter det endelige budsjettet.

- En av de tingene som er unikt med dette prosjektet er at det forklarer betydningen fiskeriene har hatt gjennom hundrevis av år. Fiskeriene er fremdeles landets største eksportnæring. Dette er et prosjekt som skal binde både historien, nåtida og fremtida sammen, mener Lena Hamnes.

Hun trekker frem at 15 millioner kroner er en startbevilgning.

- Bevilger staten først en startbevilgning forplikter man seg for resten også.

Kommentarer til denne saken