Gå til sidens hovedinnhold

Åpent medlemsmøte om å leve med tinnitus (øresus)

May Jakobsen

Leder i HLF Vest - Lofoten - avdeling av Hørselshemmedes landsforbund.

Artikkelen er over 1 år gammel
Leserbidrag

Referat fra åpent medlemsmøte onsdag 15. mai 2019.

Møtet ble avholdt i kommunestyresalen på rådhuset kl. 18.00.

Leder May Jakobsen ønsket velkommen til medlemmer og interesserte, og spesielt til kveldens foredragsholder Jarle Solheim fra HLF Nordland.

Tema for kvelden : « Å leve med tinnitus».

Denne gangen var vi så heldige å ha skrivetolken Sandra med oss.

Så fikk Jarle Solheim ordet og holdt et engasjert og levende innlegg om tinnitus generelt, og om sine egne erfaringer om å leve med dette.

Her er et lite utdrag av hva han fortalte oss:

Tinnitus er et lydfenomen som bare vi selv kan høre. Det kan være svakt og sterkt, ingen kan forklare hvordan det oppstår. Kan starte i korte perioder og så kan det bli mer og mer.

Tinnitus kan utvikle seg i alle aldersgrupper og kan komme av plutselig eller vedvarende støy – høy musikk – skudd – slag over øret – bråk fra maskiner. Avspenning er et middel mot tinnitus. Å senke skuldrene og slappe av er en god hjelp, men fjerner ikke plagene.

I tillegg til tinnitus har Jarle også Menieres sykdom. Dette er en sykdom i det indre øret. En sykdom som er vanskelig å beskrive. Mange får kraftige anfall. Da trenger man å komme seg hjem og i seng – i verste fall må man ringe 113. Det er viktig med mye søvn og hvile.

Hverken tinnitus eller Meniere kan kureres, behandling vil ikke helbrede lidelsen, men lære deg å leve med den.

Fastlegen kan henvise behandling ved Nordtun HelseRehab eller HLF Briskeby hvor det kjøres kurs for de som plages med tinnitus eller meniere.

Leder overrakte en blomst og takket Jarle Solheim for foredraget, han fikk god respons fra salen der det var noen som kjente seg godt igjen med plagene.

Etter en kaffepause refererte leder fra HLF Nordland sitt årsmøte på Mo i mars. Delegater fra HLF Vest – Lofoten var May Jakobsen og Bjørnar Hartviksen.

Leder takket de 25 deltagerne for frammøtet og ønsket dem vel hjem.

Møtet slutt klokka 19.50.

Kommentarer til denne saken