Gå til sidens hovedinnhold

Åpner stor utstilling om Svolvær filmteater: – Det er lag på lag med historie her

Artikkelen er over 2 år gammel

Svolvær filmteater rommer mange lag på historie. Nå løftes kinoen fram i en egen, stor utstilling med både gamle filmplakater, foto og nytt kunstnerisk blikk.

Lørdag åpner utstillingen «I lag, i mørket – forestillinger fra et filmteater» ved Nordnorsk kunstnersenter i Svolvær.

Utstillingen tar for seg den lange historien til kinoen i Svolvær, og ble til da kurator Torill Østby Haaland ved Nord-Norsk kunstnersenter kom over en rekke gamle filmplakater i kjelleren til kinoen.

På veggene i kunstnersenteret henger blant annet plakaten til «Star Wars – Jediridderen vender tilbake», «Ørneredet» og mange flere fargerike plakater med norske titler. Disse stilles nå ut, sammen med en installasjon fra kunstner Helene Sommer og fotografier fra Kjell Ove Storvik.

– Vi fant alle disse gamle filmplakatene, i denne utstillingen setter vi disse i sammenheng med kunstneriske fortolkninger, forteller Torill Østby Haaland.

– Lag på lag med historie

Hun trekker fram at de klassiske plakatene med sine overmalte titler og norske oversettelser byr på flere lag med historie.

– Det ble malt over plakatene for hånd og med sjablong, deretter ble de sendt rundt til hele Norge. Det viser litt av historien, sier kuratoren.

Arkitekturen og utformingen til kinoen er også en vesentlig del av utstillingen. Svolvær filmteater åpnet i 1938 i samme bygg som rådhuset.

– Jeg synes kinoen er utrolig fin. Alle lagene med historie er fortsatt synlige her, sier kunstner Helene Sommer og trekker fram at kinoen er ekstra interessant siden den indre arkitekturen aldri har blitt totalrestaurert.

– Det er utrolig flott at en så gammel kino har blitt bevart. Den føles samtidig litt bortgjemt, selv om den ligger i rådhuset sentralt i byen, mener kunstneren.

Hun har filmet arkitekturen inne og ute på kinoen, snakket med kinogjengere i ulike aldre og klippet inn øyeblikk fra filmer gjennom tidene til sitt bidrag.

Utstillingen tar også for seg en del av historien til Svolvær som ikke har mange skriftlige kilder

– Selv om kinoen ikke er tillagt mye vekt i lokalhistorien, det er nesten ingen offisielle kilder om selve kinoen, så lever den likevel veldig sterkt i folks minner, sier Sommer som gjennom sin installasjon setter filmteatrets arkitektur i sammenheng med nettopp folks minner om kinoen i byen.

Gode minner

Fotograf Kjell Ove Storvik bidrar under utstillingen med en serie sort-hvitt bilder fra en reportasje han gjorde i 1982 av kinomaskinist Jakob Jakobsen.

– Han tok bussen fra Kabelvåg, og gikk av rett utenfor døra og inn på kinoen på jobb, forteller Storvik og minnes at det krevde litt overtalelse å få maskinisten med på reportasjen den gang.

I tillegg til bildene bidrar Kjell Ove Storvik også med en tekst til utstillingen.

– Kinoen var vårt vindu mot verden da vi vokste opp. Det var kjempespennende å få innblikk i andre historier. Jeg vokste opp i en veldig muntlig tradisjon i Lofoten, man fortalte historier til man kunne de utenat, og kinoen ble en forlengelse av det, sier han.

– TV var litt flyktig, mens på kino satt man der stille sammen med andre i et mørkt rom og opplevde sterke ting, minnes Storvik.

Under åpningen lørdag inviterer man også folk inn til kinoen gjennom den gamle inngangen, der man også skal vise trailere fra filmer vist gjennom historien.

Utstillingen blir hengende hos Nordnorsk kunstnersenter ut mai.

Kommentarer til denne saken