– Dette er en sann glede. Jeg har selv bodd i containere, i trappeoppganger i 13-14 års alderen. Jeg vet hvordan folk som sliter har det. Når jeg nå får lov til å være med på dette, så er det bare en velsignelse. Det er utrolig stort.

Vi ønsker å bli en liten familie

Det sier Asbjørn Hellevang fra Pinsemeningheten Klippen. Tirsdag åpnet han, sammen med Bjørn Lie fra Pinsemenigheten Betel, Kafè-Ro. De vil holde til i kjelleren til restauranten Lille Milano på Leknes. Kafé-Ro skal være en annerledes kafé, der alt er gratis.

– Det skal være en kafé hvor mennesker kan føle seg hjemme, slappe av og senke skuldrene. Vi ønsker å bli en liten familie. Vi skal også, så godt vi kan, nå barnefamilier som har det vanskelig. Vi skal også være tilgjengelig for folket hjemme, eksempelvis om de trenger hjelp til vasking, handling eller en tur på senteret. Alt vil være gratis, fra middag til kake og kaffe. Dersom det er noen som ikke ønsker å gå på kafeen, så vil vi levere maten på døra. Vi skal vise at vi er en kafé som bryr seg om mennesker i nærmiljøet. Da snakker jeg ikke bare om rusmisbrukere, men alle mennesker som har behov, sier Hellevang.

Ville ikke vært mulig uten

Kafeen vil være åpen én dag i uken, hver tirsdag.

Hellevang retter en stor takk til Ersan Tokmak, eier av Lille Milano, for at det hele ble mulig.

– Uten han så hadde ikke dette vært mulig. Da jeg kom til han, sa han at han hadde et lokale nede i kjelleren. Når jeg kom ned der var det et stort murhull, med mold på golvet. Ersan har nå støypet golvet, lagt fliser, isolert og satt panel på veggene. Han har fikset alt. Nytt toalett, vask, komfyr og kjøleskap. Alt har han fikset. Alt dette for 4000 kroner i måneden, sier Hellevang.

Takker sponsorer

Når kafeen skal være gratis, er initiativtakerne avhengig av sponsorer. Så langt forteller Hellevang at de har fått sponset mat fra diverse dagligvarebutikker på Leknes, som REMA, Coop Prix og Extra.

– Vi må først og fremst si tusen takk til de som har sponset oss. Uten de hadde vi ikke hatt noen mulighet. Så trenger vi fortsatt mer kapital, spesielt til husleien. Dermed håper vi flere vil bidra, sier Hellevang.

Ordfører i Vestvågøy kommune, Remi Solberg, var på plass da kafeen åpnet tirsdag.

– Det skal ikke være i stedet for det vi i kommunen skal ha, men det er absolutt et kjempegodt supplement til det. Det er kanskje et sted hvor det er enklere å gå inn, enn i de offentlige dører. Det er et utrolig flott tilbud. Jeg prisgir det initiativet som dere nå har tatt. Så håper jeg at så mange som mulig tar det i bruk, og at det virkelig treffer, sier Solberg.