Gå til sidens hovedinnhold

Åpnet rekordstor Lofotfishing: – Dette er en av de viktigste møteplassene i fiskerinæringa

Artikkelen er over 2 år gammel

Nord-Norges internasjonale fiskerimesse Lofotfishing åpnet fredag formiddag dørene til en rekordstor utgave.

Lofotfishing arrangeres annethvert år i Kabelvåg, og åpnet dørene til 2019-utgaven fredag. Totalt er det satt opp 155 boder der enda flere leverandører og aktører i næringa stiller ut. Det gjør årets utgave rekordstor.

Messesjef Arne Walter Mørch i Lofotstand AS er godt fornøyd med å kunne åpne dørene.

– Det ser kjempebra ut! Vi har noen utstillere som står fast i Bodø på grunn av innstilte fly i dag, og vi hadde noen kolli som kom inn seint i går, men alt ser totalt sett veldig greit ut.

– Viktig arena

Administrerende direktør i Norges Råfisklag, Svein Ove Haugland, sto for den offisielle åpninga.

– Dette har blitt en av de viktigste møteplassene i næringa, sa Haugland og la stor vekt betydningen av Lofotfishing i sin tale.

– Her får næringsaktørene møte leverandører og utveksle synspunkter, komme med forventninger og lære om hva som er tilgjengelig i markedet. Messa har stor betydning som utviklingsarena for fiskerinæringa og dette er møter som det er viktig å ta vare på. Det er også gledelig at forskningsmiljøene er aktivt til stede på messa.

Han slo også fast at det er gode tider for fiskerne.

– Det er fisk langs hele kysten og en helt enestående god aktivitet. Det er landet litt mindre fisk i år, men det tilsvarer den kvotenedgangen vi har.

Haugland viste også til at prisen fiskerne får for torsken har økt med 20 prosent fra i fjor.

– Det er ingen tvil om at for fiskeflåten vil også 2019 bli en veldig god sesong. Vi er inne i en eventyrlig god periode i hvitfisknæringa.

Samtidig minnet Haugland om at situasjonen for fiskeindustrien på land er mer nyansert, høye priser gir pressete marginer.

– Flere fiskekjøpere er bekymret for om de klarer å ta ut de høye prisene i eksportmarkedet. Det vil være bekymringsfullt om ikke alle leddene i næringa tjener penger, på sikt er vi helt avhengig av lønnsomhet i alle ledd for å opprettholde den strukturen vi alle ønsker oss i næringa.

Stort apparat

Lofotfishing arrangeres rundes av søndag. I tillegg til utstillingen i Kong Øysteins hall og i håndballhallen i Vågar idrettspark, er det seminarer inne i Svolvær.

Arrangøren er avhengig av et stort apparat for å rigge Lofotfishing, flere idrettslag har vært i sving i forkant.

– Alle lag og foreninger som har stilt opp har vært helt fantastiske, slår messesjef Arne Walter Mørch fast.

For å få plass til alle utstillerne er blant annet kafeen i hallen bygd opp en etasje, likevel har det vært venteliste for å komme med.

Leder i Lofotrådet og ordfører i Vågan, Eivind Holst, var også på talerstolen under åpninga.

– Her er det 155 boder og nærmere 600 mennesker som jobber i næringa, som er her for å vise fram sine produkter og ny teknologi. Her viser man fram morgendagens løsninger for fiskeri- og havbruksnæringa, sa Holst.

Kommentarer til denne saken