Gå til sidens hovedinnhold

AP vil verne deler av Lofoten

Artikkelen er over 4 år gammel

Arbeiderpartiet vil kun åpne for konsekvensutredning av olje- og gass på Nordland 6 i neste stortingsperiode.

Det melder partiet mandag etter at programkomiteen i partiet la frem en løsning i saken.

- Dette er et særlig sårbart område der det er behov for å vise stor varsomhet, særlig hva gjelder de viktige fiskeriinteressene, sier partileder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Tredelt løsning

Løsningen er et forslag til partiets program for 2017 - 2021. Hele programkomiteen utenom AUF stiller seg bak.

I løsningen vil man blant annet gi støtte til å etablere Lofotodden nasjonalpark  i tråd med lokale ønsker, her skal havområdet utenfor i et belte på 50 kilometer fra land bli petroleumsfri sone.

- Også hele Vestfjorden defineres som petroleumsfritt område. Med dette sørger vi for at mye av den mest verdifulle naturen i Lofoten-området får en sterk beskyttelse. Slik ønsker vi å sørge for at selve Lofoten blir oljefritt. Her legger vi stor vekt på hensynet til fiskenæringen, reiselivet og vernet av de unike naturområdene på og rundt Moskeneshalvøya, heter det fra AP

Sør for Lofoten, på Nordland 6 åpnes det for konsekvensutredning.

- Dette området ligger lengst fra Lofoten-området. Det ligger nærmest områder hvor det allerede utvinnes olje og gass i dag og hvor vi har infrastruktur på plass for petroleumsvirksomhet, skriver AP og viser til de mulige konfliktene mellom fiskerinæringen og olje/gassvirksomhet er færre.

Det understrekes også at en eventuell oppstart av faktisk olje- og gassproduksjon skal avklares på eget AP-landsmøte.

Nordland 7 og Troms 2 blir ikke åpnet for konsekvensutredning i neste stortingsperiode om AP får det som man vil.

- For disse områdene vil vi vente på oppdatert kunnskap i den helhetlige forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet som skal revideres i kommende stortingsperiode. Først etter at denne kunnskapen er oppdatert, vil vi vurdere om det er forsvarlig å åpne for konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet i disse områdene, heter det videre.

Les også: Oljeoptimisme i fylkestinget

- Står sammen

Nestleder i AP, Hadia Tajik, sier til VG at partiet står sammen om forslaget. Det til tross for at Nordland AP har ønsket konsekvensutredning.

– Det har vært ulike standpunkter hos de tre nordligste fylkene våre. Men Nordlands fylkesleder har vært med i programkomiteen, og vi har hatt grundige samtaler med både han og andre berørte om hvordan vi best kan kombinere hensynet til industri på den ene siden, og miljø, fiskeri og naturinteresser på den andre, sier Tajik til VG.

Ap presenterer også saken på egne nettsider som en enighet om Lofoten, Vesterålen og Senja. Saken avgjøres imdilertid først formelt på partiets landsmøte i april.

- Det blir helt sikkert debatt på landsmøtet, sier Jonas Gahr Støre til NRK.

Les også: Går mot kompromiss - Ap snur om oljeboring i Lofoten

Les også: Advarer mot olje-kompromiss i Ap

Les også: – Det er feil at hele Lofoten har sagt nei til konsekvensutredning

Les også: Her stemmer Vågan for klart olje-nei

Les også: Nordland AP: – Tar med signalet i prosessen

Kommentarer til denne saken