Gå til sidens hovedinnhold

Fare for dobbel streik. SAS-piloter torsdag og stenging av Gardermoen fredag – det vil berøre hele landet

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er brudd i forhandlingene mellom NHO Service og Parat.

Det er 531 ansatte fra Nokas Aviation som potensielt kan bli tatt ut i streik. Disse har sentrale roller både i sikkerhetskontroll, bagasjeanlegg og øvrige innpasseringspunkter ved Oslo Lufthavn, skriver Avinor i en pressemelding, sikriver fremover.no.

I tillegg er SAS-pilotene i forhandlinger og det kan ende i streik allerede torsdag morgen. Dermed synes det som om det er overhengende fare for store problem i luftfarten.

Lokalt kan tre av syv daglige avganger fra Evenes bli rammet. I Bodø er antalle flygninger flere. Men om det også blir streik på Gardermoen fredag blir det bortimot total lammelse av trafikken mellom nord og sør. 

Fristen for mekling er midnatt, natt til torsdag. Om partene ikke kommer til enighet før fristen, kan det bli streik torsdag morgen.

En eventuell streik vil føre til at 430 piloter kan gå ut i streik torsdag. Langdistanseruter vil ifølge DN gå som normalt dersom det skulle bli streik.

Vektere

Parat har varslet at det er 250 vektere som vil bli tatt ut i første omgang. 170 av de jobber i sikkerhetskontrollen, skriver Aftenposten.

Det vil by på så store sikkerhetsmessige utfordringer at Avinor lufthavn velger å stenge lufthavnen dersom det blir streik.

– Med en så stor kapasitetsreduksjon som er varslet, vil avgangshallen raskt bli full, og det vil gi store sikkerhetsmessige utfordringer. Våre erfaringer viser at situasjoner med så store menneskemengder vil være belastende for enkelte passasjerer og vi ønsker ikke en situasjon der vi risikerer liv og helse for de reisende. Derfor vil vi ved en streik stenge helt for avgående passasjerer, sier kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen til Aftenbladet.

 

Hele landet blir berørt

Fredag 10. juni er det ventet svært høy trafikk. Totalt er det 42.200 passasjerer som skal sikkerhetskontrolleres, og dette tallet er blant det høyeste noensinne på Oslo lufthavn.

Passasjerer som ankommer Oslo Lufthavn og har Oslo som endedestinasjon vil i første omgang ikke bli berørt dersom det blir streik. Men en stengning ved Gardermoen vil ha store konsekvenser for norsk luftfart og det kan ventes innstillinger og store forsinkelser.

Det er også varslet streik ved flere av Avinors lufthavner, i tillegg kan nesten samtlige SAS-piloter bli tatt ut i streik.

Kommentarer til denne saken