Gå til sidens hovedinnhold

– Stor fare for konflikt

Artikkelen er over 5 år gammel

Staten vil gjøre om hele lønns- og tariffsystemet i årets forhandlinger.

– Står Staten fast på at det skal forhandles fram et helt nytt lønns- og tariffsystem i løpet av 14 dager, anser jeg konfliktfaren som stor, sier forbundsleder i Norsk Tjenestemannslag, NTL, John Leirvaag til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Når utgangspunktet mellom de fire hovedorganisasjonene er så sprikende, er det overambisiøst å tro at dette skal lykkes, legger han til.

Sprikende

Tirsdag startet det såkalte statsoppgjøret. Fire hovedorganisasjoner skal komme fram til en felles hovedavtale med Staten før utgangen av april.

Partene skal ikke bare bli enige om kroner og øre. Staten vil nemlig gjøre om hele lønns- og tariffsystemet i årets forhandlinger.

Personaldirektør i Staten, Gisle Norheim, innrømmer at det kreves mye på kort tid.

– Staten ønsker å gjøre endringer. Så får vi se hvor mye vi får til i løpet av to uker og gjøre resten senere, sier Norheim til ANB.

Lokal lønnsdannelse

– Det er en målsetting å få til fire likelydende tariffavtaler, men de enkelte elementene må vi komme tilbake til senere. Men en større lokal lønnsdannelse er en primær målsetting for staten, sier Norheim.

Det er Anders Kvam i Akademikerne ikke misfornøyd over. Akademikerne vil nemlig flytte lønnsdannelsen i staten ut til den enkelte virksomhet.

– Vi har noe ulik tilnærming til fordelingsnøkkelen. Lønnstilleggene blir moderate. Da er det viktig å sette søkelyset på å modernisere en gammel avtalestruktur som ikke er tilpasset den moderne staten, mener Kvam.

Separate krav

Leirvaag og LO Stat er innstilt på å bruke de to ukene intensivt, men mener partene heller burde sette seg ned for å se hva som kan forene i stedet for å haste i løpet av to uker.

Det er overambisiøst å tro at dette skal lykkes.

John Leirvaag, forbundsleder NTL

 

LO Stat, YS, Unio og Akademikerne leverte separate krav ved starten av årets oppgjør. De såkalte frontfagsforhandlingene danner normen for oppgjøret i Staten.

LO Stat krever at kjøpekraften beholdes, og at den største delen av tillegget gis som generelt tillegg.

– Krevende

– Mens vi krever et generelt sentralt tillegg, vil staten at alt skal fordeles lokalt, sier leder i LO Stat, Tone Rønoldtangen, og innser at det blir krevende forhandlinger.

Unio krever et tillegg som gjør at kjøpekraften minst opprettholdes og at lønnsgapet mellom utdanningsgruppene i privat og offentlig sektor tettes.

YS vil beholde dagens kjøpekraft og videreføre forhandlingsretten med både sentrale og lokale forhandlinger. (ANB)

Kommentarer til denne saken