Gå til sidens hovedinnhold

Vi foretrekker voksne kolleger

Artikkelen er over 6 år gammel

6 av 10 vil heller ha en godt voksen kollega framfor en som er ung og nyutdannet.

(Siste)

Men alle må sørge for å utvikle seg, uansett alder, ifølge ny undersøkelse.

64 prosent sier at de foretrekker å ha en ny kollega over 50 år med solid erfaring framfor en nyutdannet kollega under 25 år. Det viser ferske tall fra en ny Work Life-undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av ManpowerGroup.

Det er stor enighet om at seniorer er en viktig ressurs på arbeidsplassen. 9 av 10 setter pris på eldre kolleger og deres erfaring.

Samtidig mener nesten like mange at unge på vei inn i arbeidslivet kan tilføre ny kunnskap som skaper vekst.

– Seniorer er ressurspersoner med mye kompetanse, og arbeidsgiverne må legge forholdene til rette for å utnytte denne kunnskapen best mulig. Det er utfordrende for arbeidsgiverne i dag er at flere generasjoner med ulike behov skal jobbe side om side. Det sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup.

Undersøkelsen viser videre at 94 prosent mener at det er viktig å følge med på utviklingen i egen bransje, uansett hvor gammel man er.

Det er også bred enighet om at det også bør stilles krav til ansatte som snart vil gå av med pensjon. 78 prosent er uenige i påstanden «Vi kan ikke stille krav til arbeidstakere som er på vei mot pensjonisttilværelsen».

– Faglig påfyll er avgjørende. Det er viktig at også eldre arbeidstakere holder seg faglig oppdatert. Arbeidsgiveren må ha ambisjoner på vegne av seniorene, fastslår Brath.

Blant dem over 50 år mener 6 av 10 at unge arbeidstakere på vei inn i arbeidslivet stiller for store krav.

Dette er en oppfatning som er mer utbredt blant dem som jobber i privat sektor enn blant dem som arbeider i det offentlige. 36 prosent av de spurte mener at de yngre har dårlig arbeidsmoral.

– Unge arbeidstakere har store ambisjoner og har sterkt fokus på karrieremuligheter og kompetanseutvikling. Jo yngre arbeidstakerne er, desto viktigere er disse kriteriene. I dag er de færreste så lenge i samme jobb at de rekker å få gullklokka. Ledere må lære den nye generasjonen å kjenne og legge til rette for både faglig og personlig utvikling, påpeker Maalfrid Brath. (ANB)

Kommentarer til denne saken