Det sier rittleder for Lofoten Insomnia Race, Geir Ellingsen, i Lødingen sykkelklubb.

Han mener Arctic Race of Norway kommer til å bli helt fantastisk, og legger til at Lødingen sykkelklubb er «søkkbegeistra» for sykkelfesten som tar løs i august.

– Hvis ikke Dybdal blir årets nordlending vet ikke jeg. Det gjør ingenting at vi ikke får OL når vi får Arctic Race of Norway, fortsetter Ellingsen, med klar henvisning til at Norges Idrettsforbund gikk mot OL i Tromsø.

Hele kloden ser på oss

Sykkelsporten har det siste tiåret vokst voldsomt i popularitet, og Ellingsen vektlegger at Arctic Race of Norways inntog vil få stor betydning både for sporten og Norge. Rittet skal direkteoverføres til over 110 land.

– Det er helt nytt for sykling i Norge. Vi må tilbake til sykkel-VM i 1993 for å se noe lignende. Arctic Race of Norway vil ha en enorm turisteffekt. Jeg tror folk vil se på kanaler fra USA og Tyskland for å se hva de sier om landsdelen vår. Det vil nok inspirere til å finne på ting, men jeg tror at folk står fremdeles litt med lua i handa og klarer ikke helt å forstå hvor stort det egentlig er.

Kan du hjelpe folk å forstå?

– Det er 300 følgebiler som følger rittet, det vil være 4-5 helikoptre i lufta og 110 tv-kanaler har kjøpt rettigheten. Hele kloden skal se på dette. Under Tour de France kommenterer de og forteller historier fra småstedene hvor det sykles. Slik vil det bli også her. Folk må bare ta løs: Finn fram trekkspillet, mal veiene og finne på originale ting for å lage folkefest, oppfordrer Ellingsen, og beskriver forskjellen mellom Lofoten Insomnia Race og Arctic Race of Norway på denne måten:

– Folk vil få hakeslep

– Det blir å sammenligne Manchester United i Champions League-finalen mot løkkefotballen vi har her hjemme i femtedivisjon. Det er profesjonelle folk som har betalt for å sykle. Folk må komme seg ut. Jeg har vært og sett på sykkelritt i Italia og Frankrike. Det gir et voldsomt kick. Folk flest må oppleve dette. Det er livet som kommer til å bli. Når dette er ferdig vil folk sitte igjen med hakeslep.

Dere ønsker Arctic Race of Norway hjertelig velkommen?

– Ja, for all del! Det er bare folk som ikke forstår som tror at vi synes det er et problem. Vi kunne like greit arrangert nakensvømming rundt Skrova. Det er like fjernt som det vi får oppleve i august. Det blir fantastisk, slår Ellingsen fast.