Runa Sundsfjord i Rolvsfjord på Vestvågøy er krystallklar på at hun vil bidra til å gjøre Arctic Race of Norway til den folkefesten det bør bli.

Hun har som mål å samle minst 200 mennesker fra alle bygdene i gamle Valberg kommune på Brustranda Sjøcamping i Rolvsfjord, som har alle fasiliteter, når sykkelsirkuset passerer.

– Og de skal få merke at vi er her! Når hele storbygda trår til samlet, blir det trykk! Legger hun smilende til.

Det beste stedet å følge rittet

Jan Harry Sundsfjord er ikke mindre gira. I likhet med Runa er han overbevist om at en skal klare å samle minst 200 mennesker i Rolvsfjord denne historiske dagen.

– Rolvsfjord er jo det beste stedet å være for å få se syklistene litt over tid, ikke bare se dem suse forbi i noen få sekunder. Fra campingplassen kan vi følge dem rundt hele fjorden, sier Jan Harry. At det vakreste og tetteste partiet i løypa etter manges mening er nettopp gjennom Rolvsfjord, er ingen ulempe. Her kommer fjell og hav så veldig, veldig nært innpå en.

– Veien sperres noen timer mens sykkelrittet pågår, vi blir liksom innesperret i Valberg. Det gir oss en følelse av at her må vi jobbe og gjøre noe sammen de timene vi ikke kommer oss ut. Den situasjonen skal vi utnytte til fulle på campingplassen og i områdene rundt. Kaffe og vafler, hvalkjøtt, noe å drikke – alt dette og mer til vil bli å få kjøpt. I tillegg vil det bli aktiviteter for små og store i de timene showet pågår – så som ridning for barna, roregatta, kajakkpadling, fiskekonkurranse hvor både største og minste fangst blir premiert, sier Runa.

– Alle er velkomne

Både Runa og Jan Harry ønsker også folk utenfra velkommen til Rolvsfjord.

– Alle som vil bidra på festen, hvor de enn måtte komme fra, er selvfølgelig hjertelig velkommen! Er vi heldige, er også noen turister på plass denne dagen. Valberg husmorlag er i hvert fall på plass, og bare det i seg selv borger for fest! Vi vet aldri hva den friske gjengen finner på av sprell, sier duoen.

Både Runa og Jan Harry ser litt sykkel på TV når det passer, i hvert fall nå når Tour de France pågår og sykkelsirkuset like etter setter kurs for Nord-Norge.

– Jada, vi følger litt med, men må ikke se alt. Men vi ser og kan mye nok sykkel til å skjønne at dette er stort. Ikke driver vi med sykling som trim, vi bare sykler litt til og fra her i hjembygda, smiler de.

Jan Harry viser stolt fram en «Knut Knutsen-sykkel» fra 1972. Runa har en DBS av litt nyere utgave.

«Hele folket i arbeid»

Når bildet skal tas, henter vi ut Randulf Tjønndal og Merete Johansen fra Lofotstua. De skal i likhet med mange andre trå til med hud og hår for å sette Rolvsfjord på kartet for en hel sykkelverden.

– Ja, dette støtter vi opp om, uten tvil! Melder de.

«Hele folket i arbeid» lød slagordet en gang i tiden.

Alle bygdene i Valberg i sving for Arctic Race-festen, lyder det i dag. Og kjenner vi folk i den delen av Vestvågøy rett, og det gjør vi, makter de glatt å sette farge på arrangementet så det holder.