Russepresident Johanne Aresdatter Haakestad og de andre i russekullet på Vest-Lofoten videregående skole har ventet lenge på å få på seg russedressen. I år tok de en avstemning for starten på russefeiringen, det ble 29. april.

– Jeg tror det kommer fra de større byene at vi starter før 1. mai. Vi blir både påvirket av andre russ på vårt kull og fra tidligere kull til å starte tidlig. I fjor startet russen en uke før, og hadde en måned med feiring. Vi bestemte oss for 29. april, etter mange fra forrige kull ble syke. Dressen, som har ganske tynt stoff, kommer på, det blir mye alkohol og lite søvn. Da er det lett å bli syk, men vi må huske på at vi skal ha eksamen, sier hun.

Eksamen er viktig og det er viktig å få gode karakterer, men det er også viktig å kose seg og heller tilpasse seg, mener russepresidenten.

– Nå har vi ventet veldig lenge på denne feiringen. Det er mange som har gledet seg siden ungdomsskolen, men det var rart å ta på seg russedressen i morges. Det blir fint å feire alle klassene sammen, på en helt annen måte enn vi har hatt mulighet tidligere, sier Aresdatter Haakestad.

Les også: Sebastian (18) er årets russepresident: - Litt skummelt å ha ansvar for 70 ungdommer

En stor utfordring

Hun valgte å stille til russepresident, fordi hun ønsket å være en stor del av russefeiringen. Denne rollen virket som en stor og viktig utfordring.

– I starten tenkte jeg det skulle bli lett, men jeg skal ha kontroll på rundt 60–70 russ. Om noen av russen gjør noe dumt, må alt gå gjennom meg, det er litt skummelt. Det har gått fint til nå, og vi har et styre som jobber med feiringen. Så det er flere som gjør tiltak for at vi skal få den beste feiringen, ikke bare meg, sier hun.

Russen på Vest-Lofoten har oppnevnt egen terrorsjef, men det blir ikke altfor mye terror på de andre elevene.

– Det kommer kanskje noe uskyldig vann. Det har blitt gjort tiltak, som at alle må spørre om lov. Tidligere har folk blitt tapet til flaggstanga, uten telefon og blitt forlatt. Nå må vi spørre om lov først, og de skal bli tatt ned rett etterpå, forteller hun.

Les også: Emilie (18) blir russ i Syden

Ikke Oslo-tilstander

Det er fire vans, og en personbil i årets bilpark på Vest-Lofoten vgs. Det meste av arbeidet på bilene har blitt gjort på dugnad.

– Heldigvis har vi ikke kommet dit at det er helt Oslo-tilstander. Det er jeg glad for, sier Aresdatter Haakestad.

Til nå har politiet og natteravnene har vært fornøyde med russen og feiringen, forteller hun.

– Vi ønsker at kull som kommer etter oss også skal få feire og leie lokaler. Det er viktig at vi viser at vi kan være ordentlige, sier hun.

Nå kommer dåpen som første store fest, hvor de skal sette opp partytelt på Løkta. Russen skal prøve å finne på mest mulig sammen i mai, og er spente på reaksjonene fra de eldre generasjonene.

– Jeg tror det blir veldig artig. Vi er et rolig kull, som kjenner hverandre godt. Derfor tror jeg det blir lettere for meg å si ifra at de ikke skal gjøre noe dumt, sier hun.

Les også: Skolehelsetjenesten og russen vil ha økt bruk av kondom: - Antallet som blir smittet av klamydia øker