Årets store oljevernøvelse i LoVe avviklet

Tirsdag og onsdag har 60 personer og totalt ni fartøyer vært i aksjon under en oljevernøvelse for Lofoten og Vesterålen.

DEL

Dette er den årlige store oljevernøvelsen som Norsk Oljevernforening for operatørselskaper (NOFO) avvikler, kan fagansvarlig Egil Hansen for oljevern hos NOFO på Sandnes i Rogaland fortelle til Lofotposten.

Popcorn

Tirsdag hadde man øvelse ute i åpent hav på Hadselfjorden, mens man onsdag hadde øvelse inne i mer skjermet farvann i Sløverfjorden. Der tømte man popcorn på sjøen som skulle illudere et oljeutslipp, og man fikk trent seg i å legge ut lenser og samle opp «oljen» fra sjøen.

Å bruke popcorn er ikke forurensende, og gir en realistisk trening under en slik oljevernøvelse.

Øvingsleder for de 60 mannskapene og ni fartøyene var Jan Petter Wølstad fra NOFO.

Beredskapsbåter

NOFO er en privat organisasjon bestående av operatørselskaper på norsk sokkel, og man har fra Vesterålen og Lofoten og sørover langs kysten avtale med et 30-talls fartøyer som kan bistå dersom det skjer oljesøl. De ni fartøyene som var i aksjon tirsdag og onsdag kommer i det alt vesentlige fra Lofoten.

Lenser og opptakere er utstyr som NOFO lagrer lokalt langs kysten i påvente av behov for innsats.

NOFO fakta

- NOFO er en medlemsorganisasjon for operatørselskap på norsk sokkel. Vår hovedoppgave er å oppfylle medlemmenes behov for en effektiv og robust oljevernberedskap, sier Hansen.

- Vi forbedrer oljevernberedskapen gjennom utvikling og stadig teknologiutvikling. Ukentlig gjennomføres det verifikasjoner, øvelser og kurs for å sikre god kvalitet på beredskapen i alle ledd.

- NOFO har som krav å sikre at oljevernberedskapen på norsk sokkel til enhver tid er dimensjonert operatørselskapenes behov og deres beredskapsplaner, påpeker fagansvarlig Egil Hansen, som selv har maritim bakgrunn som skipskaptein.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken