Argumenter mot forslaget til å legge ned naturbruk i Vestvågøy

ILLUSTRASJONSFOTO

ILLUSTRASJONSFOTO Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er elev på fiske og fangst linjen i Vestvågøy og for en stund tilbake kom det opp et forslag om å legge ned naturbruk. Jeg synes dette er et dårlig forslag!


Dette forslaget fra fylkeskommunen er kommet fordi fylket må spare opptil 170 millioner kroner før 2020. Hvis dette forslaget blir gjennomført, blir fiske- og fangst-linjen mest sannsynlig også lagt ned. Det er åpenbart at det blir færre søkere på VG2 fiske- og fangst fordi man ikke får elever fra den grunnleggende naturbrukslinjen. Og dermed blir det vanskeligere å rekruttere til andre året.


Hovedargumentet for å legge ned denne linjen er at det er betydelig dyrere å lære opp en fiske- og fangstelev enn en elev som går vanlig studiespesialisering. Jeg mener det er et dårlig argument for forslaget om å legge ned Naturbruk og fiske- og fangst. Fiske- og fangstelever går bare to år med skole. Etter det går de ut som lærling eller ut i jobb. Dette betyr da at de tidligere elevene allerede begynner å betale store summer skatt, mens elever som har valgt vanlig studie, mest sannsynlig fortsatt studerer. Da kan det i lengden koste mer for en elev som går vanlig studie enn for en elev som går fiske- og fangstlinjen.


Dette er også et dårlig forslag fordi at vi bor i Lofoten! Fiskeri er hva de fleste som bor her lever av, og hvis de legger ned denne yrkesfaglinjen vil det mest sannsynlig gå ut over næringen vi lever av i Lofoten. Uten muligheter for fiskeriutdanning på stedet man bor, blir det enklere å se bort i fra yrket fisker. «Det finnes tross alt ikke et tilbud for å lære om det yrket man har lyst til å jobbe med!» Dette går kanskje da utover næringen fordi det kan bli færre folk som viser interesse for det, og da blir det i alt færre fiskere. For at denne næringen skal fortsette må man lære opp de folkene som har lyst til å bli fiskere. Når de som holder fiskerinæringen i gang nå blir pensjonert, må det være NOEN der med opplæring og erfaring som kan ta over. Også av denne grunnen vil konsekvensen bli tragisk om dere skulle legge ned naturbrukslinjen!


Personlig var jeg veldig lei etter grunnskolen, men naturbruk og fiske- og fangst interesserte meg veldig, fordi jeg kan tenke meg å bli fisker. Hvis jeg skal være ærlig så vet jeg ikke hva jeg ville gjort hvis jeg ikke kom inn på denne skolen….

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken