Arrangerer Qfestivalen for andre gang: - Målet etterhvert er at ungdommene skal gjøre alt selv

Qfestivalen: Fritidsklubben Qltura på Meieriet kultursenter arrangerer Qfestivalen for andre gang i storsalen. Britt Aune, Gøran Gimsøy og Håkon Nordhaug ved fritidsklubben forteller at festivalen er kommet for å bli.

Qfestivalen: Fritidsklubben Qltura på Meieriet kultursenter arrangerer Qfestivalen for andre gang i storsalen. Britt Aune, Gøran Gimsøy og Håkon Nordhaug ved fritidsklubben forteller at festivalen er kommet for å bli. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

På denne festivalen får ungdommene i fritidsklubben jobbe som artistverter, som scenearbeidere og i kafeen.

DEL

For andre gang arrangerer fritidsklubben Qltura på Meieriet en helt egen festival. Lørdag 7. september skal det være åtte konserter på flatt golv, med plass til 500 gjester i storsalen på Meieriet. Festivalen er for hele Lofoten og det blir satt opp buss tur/retur fra både Svolvær og Å, forteller ungdomsarbeiderne ved Qltura, Britt Aune og Håkon Nordhaug, og nyansatte Gøran Gimsøy som er musikk- og redaksjonsansvarlig ved fritidsklubben.

Etter fjorårets festival diskuterte de og ungdommene hvordan det hadde gått. De kom fram til at festivalen er viktig og kommet for å bli.

– Konseptet fra i fjor var viktig, med unge nordnorske artister. I år hadde vi en prosess hvor vi spurte ungdommene hvem de ville se på festivalen. I begynnelsen var forslagene Metallica og Justin Bieber. Til slutt satt vi igjen med en liste på åtte musikere. Seks av dem er fra Nord-Norge, sier Britt Aune.

Artister fra Nord-Norge

Årets headliner er Honningbarna. Det ble ikke en nordnorsk headliner i år heller, men kanskje til neste år, sier Aune.

– De har holdt på veldig lenge, og er et politiske punkband. Det er ikke alle ungdommene som kjenner til Honningbarna. Vi må lære ungdommene at de kan gå på festival uten å kjenne til alle som spiller, sier hun.

Resten av festivalkvelden blir fylt med Resirkulert, Snö, Lil Snus, Foad Noor, Smash Wavet og PAN. Steffi Jo Buie spiller også, med et lokalt band.

– Det er viktig med jenter på scenen. PAN består av tre jenter og en gutt. De har begynt å produsere egen musikk, og synger på nordnorsk og på engelsk. Smash Wavet er et rent jenteband, som også har begynt å spille egne låter, sier Aune.

Rusfritt

Konseptet er fortsatt en rusfri festival. Den er i utgangspunktet er for ungdom, men både Honningbarna og Resirkulert kan være interessant også for voksne.

– Voksne må gjerne komme og være med ungdommene. Det hadde vært flott om foreldre kommer med ungdommene sine på konsert, sier Nordhaug.

Ungdommene skal selv være med på det administrative på festivalen. De skal være artistverter, stå i kiosken og være scenearbeidere. På sikt tenker de at ungdommen skal gjøre hele greia selv, også lys og lyd. Fritidsklubben arrangerer festivalen fordi det er viktig at ungdom ser at musikk er en mulig karrièrevei.

– Vi har alltid hatt mange musikere her på klubben og vi har investert mye på musikkutstyr. Rundt 60 prosent av ungdommene spiller gitar, og vi har tilgang på bandøvingsrom. Det er ingen slike arrangement for ungdom i nærheten, ungdommene får være med og opplever mestring. Det å gå på konsert er også noe som må læres, og det får de mulighet til her, sier Aune.

På tirsdag skal Qltura ha åpen dag.

– Foreldre og besteforeldre er invitert også, og her kan de se at det er trygt å sende ungdom på Qfestivalen og på Qltura, sier Aune.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken