Inviterer til temakveld om rus: – En liberaliseringsbølge til rus slår inn over landet

Elevtjenesten: Jill-Annie Kjelbergvik, Kjersti Beddari, Terje Knutzen, Gry Falch-Olsen og John-Arild Solberg

Elevtjenesten: Jill-Annie Kjelbergvik, Kjersti Beddari, Terje Knutzen, Gry Falch-Olsen og John-Arild Solberg Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mandag 8. april inviterer elevtjenesten ved Aust-Lofoten videregående skole tenåringsforeldre til en kveld hvor man har rus i fokus.

DEL

– Elevtjenesten har prøvd å ta initiativ til flere møter. Vi har tidligere hatt møter hvor vi har hatt fokus på digital kompetanse og hvordan man kommuniserer med tenåringer. Nå får vi besøk av SLT-koordinator (samordning av lokale rus og kriminalitetsforebyggende tiltak, jour. anm.) Kay Larsen og Heidi Lillevik fra politiet for å snakke om møtet med rus i ungdomstida, forteller Gry Falck Olsen rådgiver i elevtjenesten.

Gode holdninger

Elevtjenesten ved skolen viser til at det er viktig å skape gode holdninger overfor rus.

– Det er andre tider nå enn før. Nå blir man bydd på et glass vin på samme måte som kaffe. En liberaliseringsbølge til rus slår inn over landet. Dette er ikke marginaliserte grupper. Derfor er det viktig at vi når ut til alle med forebyggende arbeid, sier Falch Olsen.

Leder i elevtjenesten, Kjersti Beddari tror at tallene, når det gjelder ulovlige rusmidler, er underrapportert.

– vi ser jo at det er økt cannabisbruk. Jeg tror at det kanskje blir underrapportert, siden det er ulovlige rusmidler.

Foreldre til ungdomselever i hele kommunen er invitert til møtet. Elevtjenesten har markedsført tilbudet ut til de andre skolene i kommunen.

– Det er viktig for oss å skape et fora, hvor man kan snakke om disse tingene. Vi har ikke alle svarene, så hvorfor ikke lage en samlingsplass for å diskutere sammen, sier miljøterapeut i elevtjenesten ved skolen, John Arild Solberg.

Rusmidler og virkning

Selv om det nå skal diskuteres rus blant ungdom, understreker elevtjenesten at det er en fin ungdomsgjeng.

– Iblant annet elevundersøkelsen, hvor man tar temperaturen på hvordan ungdom har det viser at vi har en fin ungdomsgjeng. Men når det gjelder forholdet til rusmidler er tallene lav. Vi mener at kart og terreng ikke stemmer overens, sier Falch Olsen.

På temakvelden vil politiet ha fokus på å forklare hvilke ulovlige rusmidler man har, og virkningen av dem, og hva man som foreldre kan se etter. Politiet vil også fortelle hvilke beslag som blir gjort i regionen.

SLT-koordinator, Kay Larsen vil fortelle for de frammøtte hvordan man fra kommunalt hold jobber med forebyggende arbeid relatert til rusmidler.

Felles ungdom

For to år siden arrangerte elevtjenesten for første gang møter for foreldre av ungdommer.

– Skolen er en læringsskapende arena, men også en holdningsskapende arena. Vi har hatt fine møter i samarbeid med de andre aktørene, sier Falch Olsen.

– Dette er vår felles ungdom, det er viktig for oss å sammen sørge for at de får en trygg oppvekst, sier Jill-Annie Kjelbergvik, lektor i elevtjenesten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken