Første samarbeidsmøte om kinesisk som fag

Samarbeidsmøte: Aust-Lofoten videregående inviterte representanter fra grunnskolen i Vågan til samarbeidsmøte for å få kinesisk som fag. Fra venstre; He jiging, kinesisklærer ved Amalie Skram videregående skole i Bergen, rektor ved Aust-Lofoten vgs. Hugo Bjørnstad, oppvekstsjef i Vågan kommune, avdelingsleder ved Aust-Lofoten vgs. Wenche Rokkan Iversen, rektor ved Laukvik oppvekstsenter Henrik Bjørnevik, Rektor ved Amalie skram vgs. Bjørn Lyngedal, rektor ved Svolvær skole, Ronnie Maas Pedersen og rådgiver ved Aust-Lofoten vgs Gry Falch Olsen.

Samarbeidsmøte: Aust-Lofoten videregående inviterte representanter fra grunnskolen i Vågan til samarbeidsmøte for å få kinesisk som fag. Fra venstre; He jiging, kinesisklærer ved Amalie Skram videregående skole i Bergen, rektor ved Aust-Lofoten vgs. Hugo Bjørnstad, oppvekstsjef i Vågan kommune, avdelingsleder ved Aust-Lofoten vgs. Wenche Rokkan Iversen, rektor ved Laukvik oppvekstsenter Henrik Bjørnevik, Rektor ved Amalie skram vgs. Bjørn Lyngedal, rektor ved Svolvær skole, Ronnie Maas Pedersen og rådgiver ved Aust-Lofoten vgs Gry Falch Olsen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

På torsdag hadde Aust-Lofoten videregående skole invitert representanter fra grunnskolene i Vågan til samarbeidsmøte i forhold til å kunne tilby kinesisk som fag ved grunnskolene i Vågan.

DEL

I januar vedtok politikerne i oppvekstutvalget i Vågan kommune at de var positive til å inngå et samarbeid med Aust-Lofoten videregående skole om å tilby kinesisk som valgfag for kommunens elever.

På torsdag holdt de sitt første samarbeidsmøte for å se hvordan dette kunne løses rent praktisk.

- Skal vi lykkes med kinesisk som fremmedspråk , mener vi at det er viktig å ha med hovedkommunen vår på samarbeidet, forteller rektor ved Aust-Lofoten vgs. Hugo Bjørnstad.

Populært i Bergen

Foruten representanter fra grunnskolene i Vågan og Aust-Lofoten vgs. var rektor ved Amalie Skram vgs., Bjørn Lyngedal og kinesisklærer ved samme skole på plass. I Bergen har de hatt kinesisk på timeplanen i tilsammen åtte år.

Lyngedal kunne fortelle at kinesisk er et populært fag blant elevene på vestlandet.

- I fremtida vil Kina ha en av de største økonomiene i verden, vi får mange kinesere hit gjennom den økte turismen, og det er en stor kultur som det er positivt å lære og kjenne, sier Lyngedal.

- Da vi holdt en tre minutter lang presentasjon om faget for våre nye elever i høst gikk cirka 35 av 270 elever over til kinesisk på timen, forteller Lyngedal, som mener at elever ser viktigheten av å lære seg kinesisk.

Trenger endring

- Som skolesystem så er vi ofte trege på å ta i mot endringer som er viktig og nyskapende. Dette er en av de utviklingsmulighetene man må ta hvis man får muligheten, mener Lyngedal.

I Bergen har fylkeskommunen og kommunen et samarbeid hvor det blir tilbudt kinesisk ved noen ungdomsskoler i Bergen sør.

Positive rektorer

Vågan kommune er positiv til å kunne tilby elevene et nytt språkfag, men er spent på hvordan det skal løses.

- Får vi til et samarbeid, så får vi en "go" fra politikerne. Rektorene våre er positive, forteller oppvekstsjef i Vågan, Veslemøy Drangevåg.

Hun poengterer at det i dag er marginalt med lærerkrefter i språkfagene, og at en styrkning i form av et samarbeid med vgs. er positivt.

- Å se en sammenheng mellom grunnskole og videregående skole vil være fornuftig. Vi må tenke samhandling og felleslegge timeplanen på distriktskolene, sier Drangevåg.

Uproblematisk å finne lærer

Bjørnstad understreker at samarbeidet med Konfutse instituttet i Bergen, et institutt som skal fremme kinesisk kultur og språk gjør det uproblematisk å få tak i lærer.

- Konfutse er behjelpelig med å skaffe lærer. slik at vi kan tilby fire timer på grunnkurs fra høsten av. Hvis vi kan tilby grunnskolen den kompetansen, for å fylle opp stillingne til den læreren, sier han, og understreker at han synes det er viktig å få til et tilbud som gjelder hele kommunen.

Spennende mulighet

Rektor ved Laukvik oppvekstsenter, Henrik Bjørnevik synes kinesisk på timeplanen høres spennende ut.

- Jeg deler syn med Hugo, og synes dette høres veldig interessant ut. Det er en ny verden og kunne gi elevene nye muligheter, forteller han .

Neste skritt for samarbeidet er å kartlegge interessen blant elevene, både på vgs og på mellomtrinnet.

Involvere næringslivet

På møtet ble det også tatt opp muligheten for å involvere næringslivet.

- Det er en unik mulighet for å utnytte de kontaktene som er i Kina, både når det gjelder utveksling og studieturer, forteller Gry Falch Olsen, rådgiver ved Aust-Lofoten vgs, som kunne fortelle at hun har vært i kontakt med flere som fra reiselivsnæringen som ytret et ønske om å kunne lære seg kinesisk hvis muligheten bød seg.Artikkeltags