26 år med revy

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Russen spolte tilbake til det herrens år 1997, da årets russ ble født. I vel en time passerte livet i revy – såkalt russerevy.

– Nu e russen her, og det e vårres kveld! sang russen i introen. Klokka reverserte, og orgelmusikk introduserte begivenheten som fant sted i 1997. Med et skrik ble Øystein født, et eksemplar av årets russekull, som publikum skulle stifte nærmere bekjentskap med gjennom livets begivenheter. – Navnet e allerede i bruk. Har dokker førresten godtatt brukervilkåran? informerte presten etter en seanse med smugrøyking. Nei, det er ikke så enkelt å få døpt gutten sin, spesielt ikke når en må svare på tre sikkerhetsspørsmål, og barnet er så tungt at den uheldige faren har mistet han i bakken mer enn en gang.

Nytt utgangspunkt

For 26 gang sto russen på scenen for å holde tradisjonen i hevd, og for første gang hadde de alle samme utgangspunkt fra nye Aust-Lofoten Videregående Skole i Svolvær. Men skal vi tro på russen, er det ikke bare fordeler med nytt bygg. – Oransje! E de ikkje klar over at oransje fremkalla aggresjon! forteller noen misfornøyde russ, som mener interiørarkitektene led av regnbuekomplekset – hvor alle fargene skulle benyttes.

Aktualiteter

Russen har vært gjennom mye, fra trangboddhet på «Lofotpostbygget» til pubertetens utfordringer. På tross av at Øystein ikke lignet på faren sin i det hele tatt, og mistanken om at postmannen hadde vært inne i bilde, fulgte vi Øystein fra rivaliserende fotballturnering til russetidas festligheter. – Korsn kan Svolvær vær lysets by, når de slår av lyset klokka 22?
- Vi e nu heldig i Henningsvær som har Lysstøperiet, en evig kilde tel lys! – Selvbilde dokkers lys opp veien herfra til Leknes? Fotballturneringen ble en kilde til strid i lokalmiljøet, før russen dro på videre med aktualiteter. Øystein geleider oss gjennom tema som ungdommens særegne form for digitale kommunikasjon, pubertetens kompleksiteter, humanetisk kontra kristen konfirmasjon, og om det er CD eller CV som skal leveres ved jobbsøknad. Det blir heller ikke enkelt for guttene å komme seg gjennom elevsamtaler med skolens gymlærer som ikke gjør annet enn å glede seg til pensjonsalder.

Morsomt blir det når rektor «Hugo Bjørnstad» skal takke russen for sin innsats, med en tale på sparket. Med en velfylt innledning, enda fyldigere avslutning, fullspekket av synonymer og adjektiver, en liten dose kinesisk og russisk, og historiske tilbakeblikk – fremkalte russens egen «Bjørnstad» både latter og applaus i salen.

Fengende musikk

Musikerne fant rytmen i forestillingen med lett gjenkjennelige låter, og holdt godt tak i den røde tråden i en revy med stort fokus på det musikalske. Med noen kunstpauser underveis, og nødvendig improvisasjoner grunnet nervøsitet, var det likevel ingen tvil om at russen venter i spenning på mai måned!

Artikkeltags