Rainer-Andre (18) og Emilie (17) har praksis i Dublin: - Flere burde dra på utveksling

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er internasjonale uker på Aust-Lofoten videregående skole. Flere er og har vært på praksis og språkskole i utlandet.

DEL

Fem elever fra barne- og ungdomsarbeider og to elever fra helsefag ved Aust-Lofoten videregående skole har hatt praksis i barnehager og på sykehjem og PU-boliger i Spania, tidligere i vår. Nå har fire spanske elever kommet til Lofoten for å ha praksis på Svolvær omsorgssenter i to uker.

– I Spania er arbeidsmoralen annerledes. I Spania går det fort, og i Norge er det roligere. I Spania er det mange brukere og få arbeidere. Her har vi mer tid til å være sammen med brukeren. Det er finere. Behandlingen er mer personlig her i Norge, mener de spanske praktikantene.

– Når familiene kommer på besøk får de kaffe og kjeks, eller lignendende, her i Norge. I Spania gjør vi ikke det, forklarer de.

Spanskaften

Guro Lovise Håkstad (18) har nettopp kommet hjem fra en språkreise i Spania. Hun var i Spania i syv dager og gikk på spansk-skole.

– Det var veldig spesielt å være i Spania. De er ikke kommet like langt med teknologien, de hadde krittavler og det var så vidt læreren hadde data. Dessuten snakket elevene i munnen på hverandre og har ikke like mye respekt for læreren som det vi har, mener Guro.

Med seg hjem igjen hadde hun og klassekameratene spanske elever, som skulle følge en norsk skoledag.

– Det er gøy at de kommer hit også. De synes byen er liten, og trodde vi var fattieJeg prøver å praktisere spansk, men det er ikke så lett når de snakker fort, sier hun.

Praksis- og språkutvekslingen er en del av Erasmus+. Forrige uke ble det arrangert Spanskaften på skolen, da samlet omtrent 40 elever og lærere seg til middag og aktiviteter.

– Kulturutveksling er resultatet uansett. Det blir internasjonalt når alle møtes her og så sprer det seg utover skolen, forteller lektor Marte Lundberg.

I Dublin

Denne uka er det også to elever fra reiseliv på praksis-utveksling i Irland. Rainer-Andre Benonisen (18), fra Sørvågen, og Emilie Sophie Dahlberg (17), fra Ørsnes, jobber i reisebyråer i i Dublin.

– Jeg har det ganske bra på jobb. Jeg har ikke gjort så mye booking før, så det var nytt for meg. Den siste uka har jeg gjort mye det samme, så jeg håper jeg får svare på noen telefoner og ha mer med kundene å gjøre også, forteller Rainer-Andre.

– Jeg har blitt godt tatt imot på jobben. Folk her høfligere enn i Norge. De takker mye og hilser på alle, men ellers er det ikke så stor forskjell, sier Emilie.

Hun jobber hos en bedrift som organiserer og arrangerer turer. Til nå har hun jobbet mest med booking og kontorarbeid.

De bor hos vertsfamilier mens de er borte.

– Jeg ble tatt fantastisk godt imot, sier Rainer-Andre og legger til:

– Flere burde dra på utveksling, fordi man lærer utrolig mye og får testet seg selv.

– Jeg har det bra. Det er fin mulighet å dra på et slikt opplegg. Jeg har vært heldig med bedriften og vertsfamilien, sier Emilie.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken