44-åringen har opplevd mer enn kunne drømt om i løpet av de siste månedene, skriver Avisa Nordland.

Engasjementet for å sørge for at lokalsykehusene får beholde akuttkirurgien og akuttberedskapen, åpnet mange nye dører.

– Det har vært en særdeles erfaringsrik reise. Jeg har fått møte sykehusledere og statsråder, og fått ut det jeg mener er et svært viktig budskap, sier han.

Brevet

Snøballen begynte å rulle da Evju like før påske i fjor, satte seg ned for å skrive et brev til helseminister Bent Høie.

Brevet ble avsluttet slik:

«Det er du som er sjef. Åpne øynene, se og ta ansvar. Tilrettelegg slik at vi også fortsatt kan ha et døgnkontinuerlig akuttkirurgisk tilbud, og en god akutt beredskap. Vi blør ikke saktere her i nord!»

– Dette ble omtalt i lokalavisa, og ble raskt en snakkis. Da jeg satt på hytta noen dager etter, ba jeg en kompis om å komme opp med en logo. Han endte opp med den som nå har blitt ganske kjent, og så begynte ballen å rulle, sier Evju.

Men at han plutselig skulle ende opp som aktivist og en slags «opprørsleder», var han ikke forberedt på.

– Jeg står godt i begge skoene når det gjelder denne saken, men jeg er ikke så glad i personfokuset. Jeg passer ikke helt stereotypen på en narvikværing sånn sett, sier han.

Ingen aktivistgruppe

Evju er klar på at det ikke er ham selv som nå fått utmerkelsen «Årets Nordlending».

– Det er veldig viktig for meg å få fram at det er saken som har vunnet denne kåringen, og ikke meg som person. Dette er noe som opptar svært mange, og det er derfor så mange har stemt som de har gjort, sier han.

I løpet av månedene som har gått siden brevet til helseministeren, har mange engasjert seg i saken.

«Sykehusalliansen» er et samarbeid hvor næringslivet også er involvert, og Evju er opptatt av at de ikke må oppfattes som aktivister.

– Vi er politisk nøytrale og skal oppføre oss skikkelig. Vi er ingen aktivistgruppe. Det er på denne måten man når fram på best mulig måte, sier 44-åringen som er sterk i trua på at de skal lykkes i å sørge for at akuttfunksjonene skal finnes ved lokalsykehusene også i framtiden.

– Helseministeren har sagt at vi skal ha en «folkets helsetjeneste». Det at saken vår har ført til at så mange har stemt på meg som Årets Nordlending, sier noe om hva folket ønsker seg.

Overveldet

Evju sier han ble både rørt og takknemlig da han fikk vite at han var nominert.

Da han fikk telefonen om at han hadde vunnet, ble det nesten litt for mye.

– Jeg var overhodet ikke forberedt. Det var nesten sånn at jeg ikke helt skjønte hva som faktisk ble sagt i den andre enden. Jeg måtte hente meg inn rett og slett. Det er en stør ære, og et bevis på at det er veldig mange der ute som deler engasjementet i kampen for lokalsykehusene. Det er den største gleden ved dette, sier han.

Mye oppmerksomhet

Han har blitt stanset mange ganger på gata, og har måttet tåle mange medieoppslag rundt egen person det siste året.

– Man blir aldri vant til det, men så lenge det er budskapet som står i sentrum så lever jeg godt med det. Når det er sagt, så hadde jeg planlagt å trekke meg litt tilbake, og ikke være så mye i media. Så kom plutselig dette, og da blir det jo ikke like enkelt, sier Evju som selvfølgelig har med seg familien til prisutdelingen i Bodø.

– Familien er min trygge havn og fristed. Det er de som gjør at jeg fungerer slik jeg gjør. Som fagperson kan jeg erstattes. Som pappa er jeg uerstattelig. Når jeg er hjemme er saken om kampen for lokalsykehusene et ikke-tema. Vi snakker ikke om slike ting. Da går det heller i matteprøver og kommende gymtimer, sier han.

Det har kommet inn mer enn 1.900 begrunnelser på hvorfor Evju bør bli Årets nordlending.

– Det er ganske utrolig å tenke på, sier en tydelig rørt 44-åring.

– Det viser at vi er veldig mange som kjemper denne kampen sammen. Og den skal vi vinne.