Det er Norges Diabetesforbund sin ungdomsavdeling, Ung Diabetes, som arrangerer sommerleiren der ungdom i alderen 14 til 18 år fra hele landet møtes.

De som vil være med på søke om plass, og det gjorde 14 år gamle Håvard Hellan fra Ballstad.

– Jeg syntes det så spennende ut, og så treffer jeg andre på min alder som har samme sykdommen. Jeg ble glad da beskjeden kom om at jeg hadde fått plass, sier Håvard når vi treffer han noen dager før han skal reise.

Reiser alene

Hverken han eller foreldrene, Robin og Gøril, hadde trodd han skulle få plass.

– Det er ikke så mange fra nord som får plass, men vi fikk ja. Det er en egenandel å 2000 kroner, men den dekker lokalforeningen i Lofoten, så dette blir en gratis tur for han, sier foreldrene.

Familien skryter av diabetesforeningen.

– Foreningen både sentralt og lokalt gjør en kjempejobb og er til svært god nytt for oss, sier de.

Håvard skal reise alene nedover til Oslo, og det er første gang han reiser alene.

– Det blir spennende, men jeg gleder meg veldig. Det er lagt opp til både foredrag om ulike ting omkring sykdommen, og det er også andre aktiviteter, forteller han.

Gøril forteller at sommerleiren har et fokus på det å være ungdom med diabetes.

– Håvard er nå i en alder som er utfordrende på grunn av det er mye hormoner i kroppen. Det å være samme med andre i samme situasjonen blir nok veldig bra, mener Gøril.

– Hvordan blir det å være så lenge borte fra foreldrene dine?

– Det blir nok verst for ho, sier han med et lurt smil og ser bort på mora som nikker bekreftende.

– Håvard er en fornuftig gutt, og er i de beste hendene der nede, sier Gøril.

Vet ikke om noe annet liv

Når vi treffer Håvard er han akkurat kommet hjem fra en fotballkamp.

– Det går helt greit å spille fotball selv om jeg har diabetes. Jeg har en måler på meg som gir beskjed hvis blodsukkeret blir for lavt. Da må jeg ta en pause, men jeg må innrømme at det ikke bestandig er så lett. Det er ganger som jeg står på litt for lenge, smiler 14 åringen.

– Hvordan er det å leve med diabetes?

– Jeg vet ikke noe om noe annet liv så det går helt greit. Men jeg må selvfølgelig ta forholdsregler når det gjelder hva jeg spiser. Jeg kan spise godteri, men da må jeg passe på at jeg tar medisin, forteller Håvard.

– Håvard er veldig flink til å følge de rådene vi får fra lege, skyter foreldrene inn.

Gøril og Robin sier de har vært og er opptatt av at Håvard skal ha et så normalt liv som mulig selv om han har diabetes.

- Det har selvfølgelig vært noen ambulanseturer, men de siste årene har det gått veldig bra. Håvard og vi har vært åpen og ærlig om sykdommen hele tiden. Det har gjort at han har følt seg trygg, og er med på alt det som de andre gjør, forteller de.

Håvard sier han spiser akkurat samme mat som de andre, men noen ting er verre enn andre.

– Det verste for blodsukkeret er hjemmelaget pizza, og vafler, forteller Robin mens mora mener at vafler ikke er så farlig som pizza.

– Jeg vet det, men problemet er at jeg er så glad i vafler at jeg spiser altfor mye, kommer det fra tenåringen og mora må igjen nikke bekreftende.

Håvard har ikke bestemt seg for hva han skal bli når han blir stor.

– Jeg vet at jeg ikke kan bli flyger eller dykker, men foreløpig så har jeg ikke tenkt så mye på det. Det jeg har vært opptatt av er om jeg kan få mopedsertifikat når jeg blir 16. Jeg spurte legen og jeg ble glad da han sa at det ikke var noe å bekymre seg for, sier han med et stort smil.