Gå til sidens hovedinnhold

Kokk Roy Magne drar til Nigeria som sjømat-misjonær

Artikkelen er over 3 år gammel

Nigeria har lenge vært et stort marked for tørrfisk og hau. Tirsdag drar kokk Roy Magne Berglund til Nigeria for å inspirere nigerianerne til å bruke utvannet tørrfisk.

Norges sjømatråd jobber hardt for å få flere til å spise norsk sjømat. Nigeria er et stort marked for tørrfisk og hau fra Norge. De kjøper også en del makrell og sild.

Nå skal Norges sjømatråd gjøre et markedsframstøt i Nigeria. En av dem som skal promotere norsk sjømat er kokk Roy Magne Berglund fra Ballstad.

Klippfisk-hau

Han forteller de skal besøke matmarked, delikatessebutikker og restauranter. Sjømatrådet vil holde en middag for over 100 innbudte gjester der det vil bli servert norsk sjømat.

– Nigeria er stor på tørrfisk og hau fra Norge. Vi vil prøve å introdusere nye måter å bruke disse produktene på. Vi skal servere klippfisk-hau. Det vil si hau som er saltet og tørket. Vi blir også å introdusere utvannet tørrfisk for nigerianerne. Dette er produkter som er helt nye for nigerianerne. Vi har også med oss sild, makrell og laks. På tørrfisk og hau er konkurransen fra Island stor, og det er viktig å være i forkant med nye produkter, sier Berglund.

Han har god tro på at utvannet tørrfisk kan slå an i restaurantmarkedet.

– Det er svært mange i Nigeria som er godt bemidlet, og vi tror at det er marked for utvannet tørrfisk selv om det er en kostbar råvare. Jeg tar med meg tang fra Lofoten Seawweed Company på Napp, ost fra Lofoten Gårdsysteri på Saupstad, og diverse krydder fra Judiths urtehage, forteller kokken som driver Lofoten Food Studio på Ballstad.

– Vi skal også presentere den utvanna tørrfisken for en delikatessebutikk, og de har vist stor interesse for produktet, legger han til.

Lære av hverandre

Berglund forteller at Nigerianerne bruker tørrfisken på en helt annen måte enn det vi er vant til.

– De vanner den ut i bare noen få timer før de koker den sammen med andre ingredienser. Det blir noe helt annet enn det vi er vant til. Vi skal bidra med nye impulser, og jeg er hundre prosent sikker på at vi drar hjem med mange nye impulser som vi har fått fra nigerianerne, sier Roy Magne.

Han legger ikke skjul på at han gleder seg.

– Det blir tre hektiske dager, men det blir artig. Det å få komme til et annet land å få presentere de flotte råvarene vi har er for meg helt fantastisk. Jeg håper å få lære noe av mine nigerianske kolleger som jeg kan ta hjem og prøve å servere i Lofoten. Det er sunt å knytte nye kontakter, og vi har mye å lære av hverandre, sier Roy Magne Berglund fra Ballstad som tirsdag setter seg på flyet til Nigeria.

Kommentarer til denne saken