Høydebassenget på Ballstad: – Nå går det meste etter planen

BASSENG: Slik ser høydedbassenget ut.

BASSENG: Slik ser høydedbassenget ut. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Arbeidet med høydebassenget på Ballstad går nå etter planen. Som en effekt av utbyggingen blir det nå også en fin og sikker tursti i området.

DEL

Det har vært mye fram og tilbake, og turbulens omkring prosjektet med nytt høydebasseng på Ballstad. Det skal sørge for sørge for bedre trykk og vannkvalitet til beboerne på Ballstad.

Bedre trykk

Nå kan ingeniør Hallgeir Skog, som er prosjektleder, fortelle de nå ser enden på prosjektet.

-Når lofotfisket er over, er det planlagt å koble om, slik at vannet fra Lågvatnet skal innom høydebassenget, før det går ut til abonnentene på Ballstad. De vil da få et vesentlig bedre vanntrykk i kranene sine, beregnet til cirka én bar. Det tilsvarer trykket av ti meter vannsøyle, og vil være en merkbar forbedring for abonnentene på Ballstad. Neste trinn, som ligger noen år i framover i tid, er å føre fram vann fra Mørtdalsvatnet, som i dag er kommunens hovedvannkilde. Da blir Lågvatnet koblet bort, forteller ingeniør Hallgeir Skog, i nyhetsbrevet til Vestvågøy kommune.

-Da får man i tillegg til bedre trykk, en bedre vannkvalitet. Vannet fra Mørtdalsvatnet holder topp kvalitet. Mye av ledningsnettet er allerede klart, men det gjenstår utskifting av hovedvannledningen gjennom Gravdal sentrum, legger han til.

God turvei

Han er naturlig nok godt kjent med historikken og turbulensen rundt høydebassenget, men han kan fortelle at nå går det meste etter planen, og Vestvågøy kommune samarbeider godt med grunneierne. I tillegg er det brukt landskapsarkitekt for å sikre det visuelle mest mulig.

-Siden bassenget måtte flyttes, på grunn av store løsmassesoner, ble inngrepet i naturen større enn antatt, og noen sår i landskapet vil det bli. Samtidig er det også noen positive konsekvenser av at bassenget bygges, i tillegg til bedre vannkvalitet, sier prosjektlederen.

Han forteller blant annet om en vei fra Ballstad skole, via Reine gård, og opp til høydebassenget. Den vil bli stengt for motorisert ferdsel, men vil bli en god turvei med stabbesteiner som sikring, opp til et flott utsiktspunkt. Det vil også bli satt ut to rasteplass-bord langs veien, og Skog håper dette kan bli en populær gåtur.

Han kan også fortelle at den såkalte «Kjerringlia», nå er ryddet og tilsådd, slik at sårene i naturen skal bli så få som mulig.

I denne uka begynte arbeidet med å rute om, og derfor var vannet borte noen timer ett par dager.

Det er en forberedelse til den store omkoblingen til våren.

-Men under lofotfisket, rører vi ingenting. Da må vi prioritere å sørge for mest mulig stabil vannforsyning til fiskemottakene, kan Hallgeir Skog forsikre næring og befolkning på Ballstad om.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken