Gå til sidens hovedinnhold

Kartlegger forurensing fra verft i hele Norge

Artikkelen er over 5 år gammel

Arbeidet er godt i gang i Lofoten.

Miljødirektoratet har sammen med Fylkesmannsembetene, sørget for en nasjonal kartlegging av de mest forurensede skipsverft i Norge.

Den generelle oppryddingen begynte i 2005, da med de mest forurensede områdene langs kysten. Nå har arbeidet kommet til de mange skipsverftene. Ballstad Slip AS er i denne runden en av 109 lokaliteter i landet. Det er ni i Nordland som skal følges opp med fokus på forurenset grunn.

– Mange verft er med på dette, og alle har fått det samme oppdraget: undersøke miljøstatus for grunn, og vurdere hva som må gjøres. Det er sendt inn tiltaksplaner fra alle ferftene, og de har nå fått varsel fra fylkesmannen om at planen må gjennomføres. I noen tilfeller må de gjøre mer undersøkelser, sier seksjonsleder Oddlaug Ellen Knutsen ved Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Nordland.

De fleste verft må koste oppryddingen selv. Blant dem, Ballstad Slip AS. Knutsen sier det også er viktig at verftene nå legger om driften, slik at ikke ny forurensning tilføres.

Fristen 30. november 2016 er en nasjonal frist.

Hvorfor tar oppryddingen så lang tid?

– Miljøvernmyndighetene startet med de fjorder og havner med den største forurensningen, blant annet Oslo Havn. Prosjektene er kostnadskrevende, og må tas over trid. Penger er en ting. Det har også vært mye kunnskap som har kommet fram underveis, sier Knutsen.

Les også:

– Helserisiko å jobbe på verftene

Kommentarer til denne saken