Daniel Myklebust kjøpte for kort tid siden et hus på Ballstadøya og har den siste tiden jobbet med å pusse opp huset. Da han jobbet med oppussingen tirsdag kveld fikk han seg en ubehagelig overraskelse.

– Vi har revet mesteparten for å pusse det opp. I underetasjen gjensto det to takplater. Da vi rev den ene platen kom syv kubber dynamitt fallende ned. Dynamitten lå i gulvet mellom første og andre etasje, forteller Myklebust.

– Skremmende

Han pakket dynamitten med seg og kjørte hjem til sin mor, hvor han bor mens huset pusses opp.

– Hun ble lynings for at jeg hadde tatt med meg dynamitt hjem. Jeg tenkte ikke over at det kunne være farlig. Jeg kontaktet politiet, som etter å ha undersøkt med bombegruppen i Oslo kom til stedet rundt klokken 02 natt til onsdag. Vi ble ikke evakuert, men vi fikk ikke lov til å gå ut av huset, forteller Myklebust, og legger til at dynamitten på dette tidspunktet lå i bilen hans utenfor huset.

Politiet satte opp sperringer utenfor huset, og holdt vakt ved bilen frem til onsdag morgen.

Hva tenker du om det hele, Myklebust?

– Det er litt skremmende. Det er ikke så farlig hvis det er lagret tørt og kaldt, men dette lå rett ved isolasjonen hvor det har vært fuktig. Vi priser oss lykkelig over at dynamitten ikke gikk av da den kom fallende ned, sier han.

– Det kan være veldig ustabilt

Operasjonsleder for politiet i Nordland, Jon-Inge Moen, forteller at dynamitten ble undersøkt og at den så hel og fin ut.

– Det ble konferert med bombegruppa og tatt en vurdering på å fjerne dynamitten uten videre evakuering eller sperring. Vi har noen slike oppdrag i løpet av året, men ikke veldig ofte. Det er som regel gammel dynamitt som blir funnet, gjerne i forbindelse med rydding eller oppussing.

Hva bør man gjøre hvis man finner slikt?

– Anbefalingen er å la det ligge og konferere med politiet før man flyttet på det. Det kan være veldig ustabilt, sier Moen.

Dynamitten er nå fjernet og vil bli destruert på egnet sted.