Norges bank setter ned styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent, skriver Nord24

Det er den laveste renta vi har hatt i Norge noensinne.

- Vekstutsiktene for norsk økonomi er ytterligere svekket, og vi venter at inflasjonen etter hvert vil avta. Styringsrenten settes derfor ned nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding torsdag formiddag.

Han begrunner beslutningen med at oljeprisfallet gjennom sommeren gjør at veksten  norsk økonomi vil holde seg lav lenger enn man tidligere har trodd.

Bankene svarer

I tillegg er oljeinvesteringene ventet å falle enda mer enn Norges Bank forventet i juni. Dagens rentekutt er godt nytt for både dem med boliglån og eksportnæringen. Årsaken er at eksportbedriftene får flere kroner per euro eller dollar de selger varene sine for.

Få minutter etter at rentebeslutningen ble kjent, satte storbanken Nordea ned renten på boliglån tilsvarende Norges Banks rentekutt.

Ny veiledende listepris for unge under 34 år og Premium-kunder blir 2,35 prosent, opplyser banken.

Også Danske Bank svarer raskt og kutter boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng:

- Vi skal være konkurransedyktige for eksisterende og nye kunder, sier Trond F. Mellingsæter, country manager i Danske Bank i Norge.

Kutter i nord

Kort tid etter rentebeslutningen fra Norges Banks hovedstyre ble kjent sendte Nord24 en SMS til konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank 1 Nord-Norge for å høre hva nordnorske boliglånskunder nå har i vente.

Og Janson var rask med å ta opp hansken:

- Vi kommer til å sette ned renta. Vi er og skal fortsette å være konkurransedyktige. Folk skal få velge nordnorsk, sier Janson på telefonen til Nord24.

SNN-sjef Janson sier at detaljene i deres rentekutt ennå ikke er klare. Årsaken er at de, i likhet med svært mange analytikere og finansinstitusjoner, ikke hadde regnet med at Norges Bank ville kappe i renta så kjapt som de nå har gjort.

Kronen svekkes

Den norske kronen svekket seg også med det samme Øystein Olsen kunngjorde rentekuttet.

Prisen på euroen steg fra 9.30 kroner til 9,40 kroner, mens prisen for en amerikansk dollar har steget fra 8,26 kroner til 8,39 kroner.

Vi oppdaterer denne saken.