Stiftelsen ble etablert i 2019 i forbindelse med at Lofoten Sparebank vedtok å fusjonere inn i Sparebank 68° Nord, sammen med de lokaleide sparebankene i Harstad og Narvik. Foruten å være eier i banken i Lofoten, deler stiftelsen ut utbyttemidler til lokale tiltak i regionen to ganger i året. 2020 var det første året med tildelinger.

– I den første runden i år kom det inn 28 søknader som får totalt 300.000 kroner. Vi er glad vi kan bidra til å hjelpe gode lokale tiltak økonomisk. Fristen i neste søknadsrunde er 1. oktober, sier styreleder i stiftelsen, Knut M. Nikolaisen. Med seg i styret har han Line Susann Klingan og Kjell Mekiassen, mens Anita Dunvold er fast møtende varamedlem.

I denne runden får disse økonomisk støtte:

Fremtiden i våre hender, nord, 50.000 kroner, til å utvikle Lofoten Hobbyverksted. Verkstedet skal tilby gratis utlån av verktøy i Vågan/Lofoten, og stimulere lofotinger til å ta vare på bruksting og utstyr foruten sosial inkludering av barn og unge og integrering av nye tilflyttere.

LofotVolley, 40.000 kroner til Lofoten Beach festival, en sandvolleyballturnering sammen med Norges Tour der både aktive spillere og ungdom som ønsker å spille volleyball er inkludert.

Napp Skytterlag, 15.000 kroner for å støtte kjøp av rimelig ammunisjon til ungdom.

Steinfjorden bygderåd, 40.000 kroner til skateboardrampe i Steinfjorden nærmiljøanlegg etter at den forrige ble tatt av stormen.

Kabelvåg Innbyggerforening, 20.000 kroner til «En pust i bakken», til å sette ut flere benker og søppelkasser i et populært utfartsområde.

Gravdal Opp og fram, 85.000 kroner til Klokkarvika friluftsområde for å gjøre området til en enda mer sentral møteplass gjennom å etablere veier, gapahuker, bålplasser, frisbeegolfbane og naturlig aktivitetspark for barn.

Lofoten Krigsmuseum, Stamsund, 20.000 kroner til å utbedre lokalene og til å få malt kanonene som står utenfor museet.

Vestvågøy Historielag, minnelund «Distriktslæge Schumachers børn». Legen og kona mistet syv barn. Historielaget skal pusse opp minnelunden på Buksnes kirkegård, og lage en minnetavle med elektronisk link slik at besøkende får hele historien om familien. Familien var i slekt med kjente personligheter i norsk historie, blant dem en statsminister og flere forfattere.

– Pengene vi forvalter er opptjent blant kunder i Lofoten. Derfor kan lag og foreninger i alle seks kommunene søke, såframt tiltakene er allmennyttige. Til høstens runde blir potten sannsynligvis litt større. De som fikk avslag i denne runden er velkommen til å søke på nytt, sier Nikolaisen.